Carnival of souls (1962) (Α/Μ)


Ταινία τρόμου σε σκηνοθεσία Χερκ Χάρβεϋ, με τους Κάντας Χίλλιγκος, Φράνσις Φάιστ, Σίντνεϋ Μπέργκερ, Αρτ Έλλισον.

Μια κόντρα στον δρόμο ανάμεσα σε δύο παρέες, αναγκάζει το αμάξι των κοριτσιών να πέσει από τη γέφυρα στο ποτάμι. Λίγες ώρες αργότερα και με την αστυνομία να ερευνά σπιθαμή προς σπιθαμή την περιοχή για τη διάσωση των επιβατών, μία εξ αυτών, η Μαίρη, βγαίνει ανέπαφη από το νερό χωρίς όμως να μπορεί να θυμηθεί ούτε τι έγινε ούτε πώς σώθηκε. Αποφασισμένη να αλλάξει ζωή, μετακομίζει στο Σωλτ Λέηκ Σίτυ όπου θα πιάσει δουλειά ως οργανίστρια στην εκκλησία. Η καθημερινότητά της όμως αρχίζει να ταράζεται από παράξενα οράματα και από τη φιγούρα ενός άνδρα που φαίνεται πως την ακολουθεί όπου κι αν βρίσκεται χωρίς όμως να είναι ορατός σε κανέναν άλλον. 

Η μία και μοναδική ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους του σκηνοθέτη εκπαιδευτικών και βιομηχανικών ταινιών, ο οποίος εμπνεύστηκε -σύμφωνα με συνεντεύξεις του- από το εγκαταλελειμμένο θέρετρο Saltair του Σωλτ Λέηκ Σίτυ την ιδέα για ένα φιλμ τρόμου. Ήταν αυτό το επιβλητικό, παρατημένο κτίριο που του έδωσε το έναυσμα να γυρίσει κάτι μέσα εκεί, οπότε και το ανέφερε στον φίλο του, τον σεναριογράφο Τζων Κλίφορντ, ο οποίος γύρισε με την ιστορία γραμμένη λίγες εβδομάδες αργότερα. Πρόκειται για ανεξάρτητη όσο δεν πάει ταινία, γυρισμένη με ελάχιστα χρήματα αλλά με έξυπνη διαχείριση των διαθέσμων πόρων ώστε ο χαμηλός της προϋπολογισμός να μην επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα -μάλιστα κάποιες φορές μοιάζει να λειτουργεί και υπέρ της. Με την ασπρόμαυρη, "βρώμικη" φωτογραφία του Μώρις Πράδερ να παραπέμπει -είτε ηθελημένα είτε κατά τύχη- στον γερμανικό εξπρεσιονισμό και αυτήν την εφιαλτική μουσική γραμμένη για εκκλησιαστικό όργανο από τον Τζην Μουρ να ακούγεται σαν ίλιγγος σε εφιάλτη, το "Καρναβάλι των Ψυχών" είναι μια αυτοσχεδιαστική και απρόσμενη κατάβαση στην Κόλαση και μια ταινία που δεν μοιάζει ούτε με τις mainstream παραγωγές τρόμου της εποχής αλλά ούτε με τις φτηνιάρικες των drive in ή των κινηματογράφων με διπλό πρόγραμμα. Εξαιρουμένων των υπερβολικών ή ακατέργαστων ερμηνειών, η ταινία έχει μια δική της, ξεχωριστή δύναμη που καθηλώνει τον θεατή, καθώς το σενάριο επιτυγχάνει να κλιμακώνει σταδιακά την αγωνία και το μυστήριο μέχρι την εξαιρετική ανατροπή του φινάλε που ταυτόχρονα αποτελεί και ουσιαστική κάθαρση.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις σειρών και κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τα θρίλερ και το μυστήριο, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)