Happy Death Day (2017)


Ελληνικός τίτλος: Γενέθλια θανάτου

Ταινία τρόμου της Universal σε σκηνοθεσία Κρίστοφερ Λάντον, με τους Τζέσικα Ροθ, Ίζραελ Μπρουσάρ, Ρούμπυ Μοντάιν, Τσαρλς Άιτκεν.

Μετά από μια ξέφρενη νύχτα γεμάτη αλκοόλ, η εγωπαθής και κακομαθημένη φοιτήτρια Τρη Γκέλμπμαν ξυπνά στο δωμάτιό της στο Πανεπιστήμιο, όπου ανακαλύπτει πως είχε κοιμηθεί μαζί της ένας νεαρός, ο συμμαθητής της Κάρτερ Ντέηβις, τον οποίο ούτε που θυμάται. Αφού τον διώχνει από το δωμάτιό της, η Τρη προσπαθεί να βάλει το μυαλό της σε μια σειρά και να περάσει την ημέρα της όσο πιο ήσυχα μπορεί, αφού το κεφάλι της πάει να σπάσει. Καθώς είναι τα γενέθλιά της, ο πατέρας της της τηλεφωνεί για να της ευχηθεί, εκείνη όμως δεν απαντά, απασχολημένη καθώς είναι με τον καθηγητή της, με τον οποίο διατηρεί κρυφή σχέση. Το ίδιο βράδυ, καθώς πηγαίνει σε ένα πάρτυ, η Τρη δολοφονείται άγρια από έναν άγνωστο, ντυμένο με τη στολή της σχολικής μασκώτ. Όταν ανοίγει τα μάτια της, η Τρη βρίσκεται και πάλι στο δωμάτιό της, δίπλα στον συμμαθητή της, ανήμερα στα γενέθλιά της. Μην μπορώντας να συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συμβαίνει, ζει την ίδια ημέρα από την αρχή, έως ότου το ίδιο βράδυ ξαναδολοφονείται. Και ξαναξυπνά. Και ξαναδολοφονείται. Ξανά και ξανά και ξανά.

Η μέρα της μαρμότας συναντά τον τρόμο και έναν μανιακό δολοφόνο σε αυτό εδώ το έξυπνο θριλεράκι που δεν στερείται μαύρου χιούμορ. Μολονότι ακολουθούν -επιτυχημένα, είναι η αλήθεια- το μοτίβο του κλασικότροπου νεανικού τρόμου, τα "Γενέθλια Θανάτου" προτάσουν μια ευρηματική κεντρική ιδέα και μια σειρά από ευφάνταστες δολοφονίες της πρωαγωνίστριας, η οποία πεθαίνει πάντοτε την ίδια ώρα, αλλά με διαφορετικό τρόπο, αφού στην προσπάθειά της να αποφύγει το αναπόφευκτο, απλά αλλάζει τον τρόπο και το φονικό όπλο με το οποίο δολοφονείται. Με κεφάτο γύρισμα, σφιχτό σενάριο και άρτια δουλεμένο μοντάζ (Γκρέγκορυ Πλότκιν), η ταινία θα σας αποζημιώσει μέχρι τέλους, έχοντας τουλάχιστον να αφηγηθεί κάτι διαφορετικό από την πλειοψηφία των πρόσφατων παραγωγών, διαθέτοντας μάλιστα και ένα συμπαθέστατο καστ που δείχνει να απολαμβάνει τον θάνατό του. Μετά την πολύ καλή της υποδοχή στα ταμεία, ακολούθησε και sequel.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις σειρών και κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)