The Limehouse Golem (2016)


Ελληνικός τίτλος: Ημερολόγιο φόνων

Θρίλερ σε σκηνοθεσία Χουάν Κάρλος Μεδίνα, με τους Μπιλ Νάι, Ολίβια Κουκ, Ντάγκλας Μπουθ, Μαρία Βαλβέρντε. 

Μια σειρά από φόνους συνταράσσουν την κοινότητα του Λάιμχάους στο βικτωριανό Λονδίνο, ενώ προσφέρουν τροφή στους διψασμένους για αίμα δημοσιογράφους της εποχής που ονομάζουν τον δολοφόνο "Γκόλεμ", σύμφωνα με τον εβραϊκό μύθο. Το κοινό της εποχής ήταν εθισμένο σε αυτή τη φρίκη σε συνέχειες, καθώς οι προσπάθειες της αστυνομίας για τον εντοπισμό του δράστη παρέμεναν αμείωτες. Όταν η πρωταγωνίστρια του μουσικού θεάτρου Έλίζαμπεθ Κρη κατηγορείται πως δηλητηρίασε τον σύζυγό της, την ίδια ημέρα που οι φόνοι του Γκόλεμ σταμάτησαν το ίδιο απροειδοποίητα όσο είχαν ξεκινήσει, ο Επιθεωρητής Τζων Κιλντέρ ανακαλύπτει στοιχεία που συνδέουν τον νεκρό με τη δράση του δολοφόνου. Τώρα πρέπει απλά να λύσει την υπόθεση προτού η Ελίζαμπεθ καταδικαστεί σε απαγχονισμό. 

Βρετανικού κύρους, σοβαρότητας και στιβαρού ύφους ταινία μυστηρίου, που κινείται με άνεση ανάμεσα στο θρίλερ και το ιστορικό δράμα, ενισχυμένη τόσο από το επιτελείο των ηθοποιών της όσο και από τη φροντίδα της καλλιτεχνικής διεύθυνσης. Η σκοτεινή φωτογραφία συνεργάζεται πλήρως με τα σκηνικά και τα κοστούμια της ταινίας που της προσδίδουν μια άχρωμη γκριζάδα, την οποία κοντράρουν μόνο το λιγοστό κίτρινο από το φως στους δρόμους και το κόκκινο από το αίμα των θυμάτων. Αφοσιωμένη στο κύριο θέμα της, με σενάριο συγκεκριμένο που δεν γίνεται ποτέ έκθεση ιδεών, η ταινία κυλά απρόσκοπτα από την αρχή μέχρι το -έως έναν βαθμό- απρόσμενο φινάλε το οποίο διακρίνει και μια κάποια τραγικότητα. Αν έχεις να προσάψεις κάτι στο "Ημερολόγιο φόνων" είναι πως η αισθητική του αγγίζει πολύ αυτήν των αντίστοιχων τηλεοπτικών σειρών εποχής, με αποτέλεσμα να μην νιώθεις πως βλέπεις κάτι πολύ εντυπωσιακό. Αυτό όμως δεν μεταφράζεται ως ελάττωμα του φιλμ, καθώς είναι απλώς το επίπεδο της βρετανικής τηλεόρασης πολύ ανεβασμένο τελευταία. Όπως και να έχει, η ταινία είναι σίγουρη για τον εαυτό της και το θέμα της, και αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις σειρών και κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τα θρίλερ και το μυστήριο, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)