The Giant Gila Monster (1959) (A/M)


Θρίλερ φαντασίας σε σκηνοθεσία Ρέυ Κέλλογκ, με τους Ντον Σάλιβαν, Λίζα Σιμόν, Φρεντ Γκράχαμ, Σαγκ Φίσερ.

Μία γιγαντιαία σαύρα Χίλα σκορπίζει τον θάνατο σε μια επαρχιακή κωμόπολη των ΗΠΑ. Ο Σερίφης της περιοχής, χωρίς ουσιαστική βοήθεια και χωρίς να γνωρίζει τι συμβαίνει, προσπαθεί να ανακαλύψει την αιτία πίσω από τις μυστηριώδεις εξαφανίσεις και τα σμπαραλιασμένα αυτοκίνητα που ανακαλύπτουν στους δρόμους, με τη βοήθεια του νεαρού Τσέης, μηχανικού αυτοκινήτων στο συνεργείο της πόλης, που ονειρεύεται να κάνει καριέρα και ως τραγουδιστής.

Μελετώντας κανείς την ιστορία του αμερικανικού σινεμά, ανακαλύπτει πως πέραν των κλασικών B Movies -της δεύτερης ταινίας που συμπλήρωνε το πρόγραμμα ενός κινηματογράφου, μικρής διάρκειας, χαμηλού προϋπολογισμού και συνήθως θρίλερ, τρόμου ή φαντασίας- στα μέσα των '50s υπήρξε και η υποκατηγορία των B Movies ειδικά για τα Drive In. Με κοινά χαρακτηριστικά και ίδιους άγραφους κανόνες, οι ταινίες για τα Drive In ξεχώριζαν για το πιο ανέμελο ύφος τους που αντικατόπτριζε και την ανεμελιά της νεολαίας της εποχής, εξ ου και το αμιγώς νεανικό καστ, η έμφαση στα αυτοκίνητα (και μάλιστα στα "πειραγμένα") καθώς και στη μουσική. Τέτοια ταινία είναι και τούτη εδώ και μάλιστα γυρισμένη από εταιρεία εκμετάλλευσης Drive In κινηματογράφων. Παραγωγός της είναι ο Γκόρντον ΜακΛέντον, ιδιοκτήτης αλυσίδας κινηματογράφων αυτοκινήτων στο Ντάλας που ήθελε πρωτότυπο υλικό ακόμα και για τις δεύτερες ταινίες του προγράμματός του. Έτσι το "Γιγαντιαίο Τέρας Χίλα" συνδυάζει αρμονικά τα πάντα: μυστηριώδη, τεράστια φονικά πλάσματα, όμορφους νεαρούς και νεαρές, γρήγορα αυτοκίνητα και rock'n'roll τραγούδια, γραμμένα και ερμηνευμένα μάλιστα από τον πρωταγωνιστή Ντον Σάλιβαν, που όπως και ο ήρωας που ενσαρκώνει, ονειρευόταν κι ο ίδιος μια μουσική καριέρα. Συμπαθής φυσιογνωμία και όμορφο παιδί, ο Σάλιβαν δεν έκανε τίποτα περισσότερο από κάποιες μαζεμένες τέτοιες ταινίες, σχεδόν όλες τους γυρισμένες την ίδια χρονιά για να χαθεί στη συνέχεια. Πάντως, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στην ταινία το συμπαγές της σενάριο και τις τίμιες προθέσεις της που προδίδονται μόνο από τον χαμηλό προϋπολογισμό της, αφού το "γιγάντιο" τέρας δεν είναι παρά μια  μεξικανική χονδρωτή σαύρα της οικογένειας των Χίλα, μήκους 60 εκ., κινηματογραφημένη υπό κλίμακα χωρίς να πείθει ποτέ κανέναν, πλην της σκηνής με τη γέφυρα του τραίνου, όπου κάτι πάει να γίνει. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις σειρών και κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τα θρίλερ και το μυστήριο, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)