Poltergeist (2015) (3D)


Ελληνικός τίτλος: Το πνεύμα του κακού

Ταινία τρόμου των Fox/MGM σε σκηνοθεσία Τζιλ Κέναν, με τους Σαμ Ρόκγουελ, Ρόζμαρι ΝτεΓουίτ, Σάξον Σαρμπίνο, Κάυλ Κάτλετ, Κέννεντι Κλέμεντς, Τζάρεντ Χάρις, Τζέην Άνταμς.

Η οικογένεια Μπόουεν μετακομίζει σε νέο σπίτι σε νέα περιοχή, με σκοπό να ξεκινήσουν και μια νέα ζωή, καθώς ο άνεργος πατέρας ελπίζει πως εκεί θα μπορέσει να τακτοποιηθεί επαγγελματικά. Το σπίτι όμως δεν αποδεικνύεται ιδιαίτερα φιλόξενο. Σύντομα η μικρή κόρη συνομιλεί με αόρατες φωνές που έρχονται πίσω από την ντουλάπα και από την τηλεόραση. Μολονότι όλο αυτό θεωρείται αρχικά ως παιχνίδι του μικρού κοριτσιού, τα παράξενα φαινόμενα εντείνονται έως ότου πλέον η οικογένεια βρίσκεται αντιμέτωπη με βίαια ξεσπάσματα.

Πρόκειται για ανέμπνευστο και ουσιαστικά αχρείαστο remake της ταινίας του 1982 που έφερε την υπογραφή του Στήβεν Σπήλμπεργκ και του Τομπ Χούπερ και η οποία είχε μεταφέρει ευφυώς το σινεμά τρόμου στο σινεμά για όλη την οικογένεια. Αποκαλώ αχρείαστο το σημερινό remake όχι γιατί τα remake είναι de facto κακά, αλλά γιατί το συγκεκριμένο δεν εξυπηρετεί σε τίποτα πέραν της αξιοποίησης των τίτλων της Metro-Goldwyn-Mayer από τους τότε ιδιοκτήτες της. Καμία προσθήκη στον μύθο, καμία διαφορετική ματιά, καμία προσπάθεια ένταξης της ιστορίας στο σήμερα, πέραν της αντικατάστασης του μέντιουμ της πρώτης ταινίας από τηλεοπτικό κυνηγό φαντασμάτων, καθώς αντίστοιχου ύφους εκπομπές έχουν πλημμυρίσει τα κανάλια. Και αυτό το εύρημα όμως δεν αξιοποιείται κάπου ουσιαστικά, ενώ ακόμα κι αν αποδεχτείς όλες τις συμβάσεις και τις υπερβολές του είδους, δεν μπορείς με τίποτα να πάρεις στα σοβαρά ένα drone που πετά στο υπερπέραν και στέλνει σήμα βίντεο που καταγράφει με την κάμερά του. Τώρα, αν δεν ήταν το "Πνεύμα του κακού" και είχαμε να κάνουμε με μια οποιαδήποτε άλλη ταινία με στοιχειωμένο σπίτι, θα λέγαμε πως έχουμε να κάνουμε με μία από τα ίδια και μάλιστα με σενάριο που βιάζεται να μας βάλει στα βαθιά χωρίς να μας αφήσει να χωνέψουμε την κλιμάκωση των φαινομένων. Πολύ φροντισμένα τα ειδικά εφφέ ενώ εξαιρετική δουλειά έχει γίνει στη 3D μετατροπή, με το βάθος στην εικόνα να εντυπωσιάζει και κάποια αντικείμενα να ξεπετιούνται από την οθόνη προς το κοινό.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις σειρών και κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τα θρίλερ και το μυστήριο, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)