The invisible man (1933) (A/M)


Ελληνικός τίτλος: Ο αόρατος άνθρωπος

Ταινία τρόμου της Universal σε σκηνοθεσία Τζέημς Γουέηλ, με τους Κλωντ Ρέηνς, Γουίλλιαμ Χάρριγκαν, Γκλόρια Στιούαρτ, Χένρυ Τράβερς.

Ένας μυστηριώδης άντρας αναζητά καταφύγιο από την κακοκαιρία σε ένα πανδοχείο στο Σάσεξ, απαιτώντας από τη σπιτονοικοκυρά να μην τον ενοχλήσει ποτέ κανείς. Καθώς οι ημέρες περνούν και η συμπεριφορά του άγνωστου φιλοξενούμενου γίνεται όλο και πιο απότομη, ο σύζυγος της ξενοδόχου τού ζητά να αδειάσει το δωμάτιο, για το οποίο μάλιστα δεν έχει πληρώσει. Ακολουθεί βίαιη συμπλοκή κατά την οποία ο άγνωστος ξετυλίγει τους επιδέσμους από το πρόσωπό του, αποκαλύπτοντας πως από κάτω δεν υπάρχει απολύτως τίποτα. Πλήρως αόρατος πλέον χωρίς τα ρούχα του, ο άγνωστος δραπετεύει όχι προτού καταφέρει να προκαλέσει χάος στο πανδοχείο αλλά και στους δρόμους της μικρής πόλης. Την ίδια στιγμή, στο Λονδίνο, η κόρη ενός διακεκριμένου επιστήμονα, ανησυχεί για την τύχη του αρραβωνιαστικού της -και συνεργάτη του πατέρα της- που έχει εξαφανισθεί χωρίς να αφήσει ίχνη, σε συνέχεια κάποιων κρυφών πειραμάτων με μια παράξενη ουσία. 

Η Univesral στα χρόνια του '30 εξακολουθεί να δημιουργεί τα εμβληματικά της τέρατα στη μεγάλη οθόνη, επιτυγχάνοντας μάλιστα με τον "Αόρατο Άνθρωπο" μια από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες της, παράλληλα με τη θετική υποδοχή των κριτικών. Έχουμε να κάνουμε πράγματι με ένα άρτια φροντισμένο φιλμ, το οποίο χαίρει μάλιστα ενός εξαίρετου σεναρίου που συνδυάζει την αγωνία, τον τρόμο και την τρέλα του ταλαιπωρημένου από τα πειράματα ανθρώπου που όσο χάνει την οπτική του υπόσταση άλλο τόσο χάνει την ανθρωπιά του και τα λογικά του. Μοναδικής τεχνικής αρτιότητας για την εποχή είναι και τα οπτικά εφφέ της ταινίας, τα οποία εντυπωσιάζουν μέχρι και σήμερα, καθώς οι δημιουργοί τους χρησμιποίησαν διαφορετικές τεχνικές για να αποδώσουν στην οθόνη την εικόνα ενός ανθρώπου που εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας, αφού πρηγουμένως έχει υπάρξει μια κινούμενη μάζα από ρούχα ή υφάσματα. Η αρμονία του φανταστικού στην κεντρική ιδέα με τον ρεαλισμό στην ανάπτυξη των χαρακτήρων καθώς και οι σωστές δόσεις χιούμορ που όμως ενισχύουν την τρέλα του επιστήμονα, οδηγούν σε μια συναρπαστική κινηματογραφική αφήγηση που δεν σταματά ποτέ να εντυπωσιάζει μέχρι και το δραματικό φινάλε.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις σειρών και κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τα θρίλερ και το μυστήριο, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)