Frankenstein (1931) (Α/Μ)



Ελληνικός τίτλος: Φράνκενστάιν

Ταινία τρόμου της Universal σε σκηνοθεσία Τζέημς Γουέηλ, με τους Μπόρις Καρλόφ, Κόλιν Κλάιβ, Μέη Κλαρκ, Τζων Μπόουλς, Έντουαρντ Βαν Σλόαν, Φρέντερικ Κερ, Ντουάιτ Φράυ.

Ο εμμονικός δρ. Χένρυ Φράνκενστάιν, έχει εγκαταλείψει την ιατρική σχολή που δεν συμφωνεί με τις μεθόδους του και έχει αποσυρθεί σε έναν απομονωμένο πύργο, όπου πραγματοποιεί τα επικίνδυνα πειράματά του. Κλέβοντας πτώματα από νεκροταφεία και τόπους εκτελέσεων, προσπαθεί να δημιουργήσει το τέλειο ανθρώπινο δείγμα στο οποίο θα εμφυσήσει και πάλι ζωή μέσω ηλεκτρικών κυμάτων υψηλής τάσης. Ανήσυχη η αρραβωνιαστικιά του, κινητοποιεί έναν φίλο του και τον καθηγητή του και πηγαίνουν να τον βρουν ώστε να δουν σε ποια κατάσταση βρίσκεται, μόνο που τον πετυχαίνουν ακριβώς πριν "ξυπνήσει" το πλάσμα που έχει δημιουργήσει. Μολονότι το πείραμα πηγαίνει καλά αρχικά, σύντομα ο ελαττωματικός εγκέφαλος ενός εγκληματία που έχει τοποθετήσει στο δημιούργημά του τον μετατρέπει σε δολοφόνο που κανείς δεν μπορεί να σταματήσει.

Έχουμε να κάνουμε με την πλέον εμβληματική κινηματογραφική αφήγηση του μυθιστορήματος της Μαίρη Σέλλεϋ, καθώς η απεικόνιση του τέρατος και μόνο είναι αυτή που καθόρισε την εμφάνισή του στην ιστορία. Κανείς δεν είχε "δει" έτσι το τέρας πριν από τον Τζακ Πηρς, ο οποίος δημιούργησε το μακιγιάζ που έγραψε την όψη του στην ιστορία. Μεγάλη εισπρακτική και καλλιτεχνική επιτυχία στην πρώτη της προβολή, η ταινία αποτελεί επιβράβευση της απόφασης του Καρλ Λεμλ Τζούνιορ, γιου του ιδρυτή της Universal, να στρέψει το ενδιαφέρον της εταιρείας στις ταινίες τρόμου, ιδιαίτερα δε όταν οι εισπράξεις του "Δράκουλα" κάποιους μήνες νωρίτερα είχαν σώσει το στούντιο από τη χρεωκοπία. Με εικόνα που συναρπάζει ακόμα και σήμερα, με φωτογραφία γοτθικών επιρροών και εφφέ που ξεπερνούσαν τις δυνατότητες της εποχής (λέγεται ότι η Σπείρα Τέσλα που λειτουργεί στο εργαστήριο κατασκευάστηκε από τον ίδιο τον Νίκολα Τέσλα ειδικά για την ταινία), ο "Φράνκενστάιν" έχει μια απίστευτη οπτική δύναμη που λειτουργεί ως περίτεχνο κάδρο για την ερμηνεία του Μπόρις Καρλόφ στον ρόλο του τέρατος. Είναι πράγματι μάθημα υποκριτικής το πώς απεικονίζεται αυτό το άβουλο τέρας στην οθόνη, με κραυγές, κινήσεις και βλέμμα που αποτελούν χείμαρρο εσωτερικής δύναμης, καθώς συνδυάζουν τρέλα, αθωότητα και αφέλεια, όπως αναδεικνύονται σε αυτήν τη σοκαριστική σκηνή με το κοριτσάκι στη λίμνη. Δυστυχώς, όμως, με εξαίρεση τον Φρέντερικ Κερ που υποδύεται τον πατέρα του Φράνσκενστάιν και τον Ντουάιτ Φράυ στον ρόλο του καμπούρη βοηθού του (είχε παίξει με επιτυχία και τον παρατρεχάμενο του Μπέλα Λουγκόζι στον "Δράκουλα"), το υπόλοιπο καστ δεν ανέρχεται στο ίδιο ερμηνευτικό ύψος, καθώς στην πλειοψηφία τους παίζουν ξύλινα σαν να παπαγαλίζουν τις ατάκες τους, δημιουργώντας ένα άνισο τελικό αποτέλεσμα. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις σειρών και κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τα θρίλερ και το μυστήριο, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)