The mummy (1932) (A/M)


Ελληνικός τίτλος: Η μούμια

Ταινία τρόμου της Universal σε σκηνοθεσία Καρλ Φρώυντ, με τους Μπόρις Καρλόφ, Ντέηβιντ Μάννερς, Ζίτα Γιόχαν, Άρθουρ Μπάυρον, Έντουαρντ Βαν Σλόαν. 

Το 1921, μια βρετανική αρχαιολογική αποστολή στην Αίγυπτο, υπό την επίβλεψη του Σερ Τζόζεφ Γουέμπλ, ανακαλύπτει τη μούμια ενός αρχιερέα με το όνομα Ίμοτεπ. Εντύπωση τους προκαλεί το ότι η μούμια δεν είχε ταριχευθεί, γεγονός που τους οδηγεί στο συμπέρασμα πως αυτός ο Ίμοτεπ για κάποιον λόγο είχε ταφεί ζωντανός. Ο πάπυρος με μια αρχαία κατάρα πέφτει στα χέρια ενός απρόσεκτου βοηθού που άθελά του ξυπνά από τον αιώνιο ύπνο τον Ίμοτεπ, ο οποίος και δραπετεύει. Δέκα χρόνια περίπου αργότερα, εμφανίζεται ξανά ως Άρντεθ Μπέη στην αρχαιολογική αποστολή στην οποία πλέον συμμετέχει ο γιος του Σερ Τζόζεφ, ο Φρανκ. Ο Ίμοτεπ τους δίνει τη θέση του τάφου της πριγκίπισσας Ανκ-Σου-Νάμουν που υπήρξε ο μεγάλος του έρωτας και την οποία θέλει να φέρει και πάλι στη ζωή στο σώμα μιας γυναίκας που της μοιάζει πολύ.

Η Universal, στα πρώτα της ακόμα βήματα, εξακολουθεί να θέτει τα θεμέλια του κινηματογράφου του φανταστικού, ακολουθώντας την επιτυχία που είχαν ήδη σημειώσει ο Δράκουλας και ο Φράνκενστάιν. Μάλιστα είναι ο διευθυντής φωτογραφίας του "Καπετάν Βρυκόλακα" (αλλά και του "Μητρόπολις" του Φριτς Λανγκ πρωτύτερα) που αναλαμβάνει χρέη σκηνοθέτη, ακολουθώντας την αισθητική του γοτθικού μελοδράματος αντί του φρικαλέου τρόμου. Και η Μούμια όπως και όλα τα τέρατα της Universal εκείνης της εποχής, ήταν βασανισμένες ψυχές που έψαχναν να βρουν τον έρωτα και τη θέση τους στον κόσμο μας, κόντρα στη δική μας αντίληψη περί ηθικής και καλού ή κακού. Εξαιρετική επιλογή ο Μπόρις Καρλόφ στον ρόλο του τίτλου, με το εμβληματικό του πρόσωπο να αποπνέει δέος κάτω από το μακιγιάζ, καθώς ηγείται ενός καστ που προέρχεται κατ' ευθείαν από τον "Καπετάν Βρυκόλακα", με τον Έντουαρντ Βαν Σλόαν να ενδύεται και πάλι τον ρόλο ενός πολυπράγμονος καθηγητή και τον αγέρωχα κομψό και όμορφο Ντέηβιντ Μάννερς να κρατά τον ρόλο του γοητευτικού ιππότη. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις σειρών και κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τα θρίλερ και το μυστήριο, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)