Dead Ringers (1988)


Ελληνικός τίτλος: Οι διχασμένοι

Θρίλερ σε σκηνοθεσία Ντέηβιντ Κρόνενμπεργκ, με τους Τζέρεμι Άιρονς, Ζενεβιέβ Μπυζόλντ.

Ο Μπέβερλυ και ο Έλιοτ Μαντλ είναι δίδυμοι αδελφοί, αμφότεροι γυναικολόγοι, διεθνώς διακεκριμένοι στον τομέα τους. Σχεδόν μαγεμένοι από το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα, αφιέρωσαν τη ζωή τους στην έρευνα, προσπαθώντας μάλιστα να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στις γυναίκες που δεν μπορούν να κάνουν παιδί. Όμως, όσο πανομοιότυποι είναι εξωτερικά, τόσο η προσωπικότητα του ενός στέκει στην αντίπερα όχθη από του άλλου. Εξωστρεφής ο Έλιοτ, εσωστρεφής ο Μπέβερλυ, έχουν κατορθώσει να ζουν μια συμβιωτική ζωή, με τον έναν να ηγείται και τον άλλον να ακολουθεί ή ακόμα και να ζει τα απομεινάρια της ζωής του άλλου, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που ο Έλιοτ προσποιείται πως είναι ο Μπέβερλυ, ανοίγοντάς του πόρτες που ο ίδιος δεν θα τολμούσε ούτε καν να χτυπήσει, πόσω μάλλον δε να ανοίξει. Αυτό πράττει και τώρα, όταν μια γνωστή ηθοποιός με μια σπάνια δυσμορφία στη μήτρα επισκέπτεται το ιατρείο τους, πιστέυοντας ότι αυτός που τη φλερτάρει και που τελικά καταλήγει στο κρεβάτι της είναι ο Μπέβερλυ, αγνοώντας μάλιστα εντελώς την ύπαρξη ενός δίδυμου αδελφού.

Η διπλή δόση απόλαυσης Τζέρεμι Άιρονς, ο οποίος κατορθώνει ανατριχιαστικά να αποδώσει δύο ρόλους που είναι ταυτόχρονα πανομοιότυποι και ακραία διαφορετικοί, είναι το μεγάλο ατού αυτής της σκοτεινής και βαθιά διεστραμμένης ιστορίας, που ο Κρόνενμπεργκ χειρίζεται ως ψυχόδραμα απόγνωσης και αποχωρισμού. Συνεργοί του, πέραν του εξαιρετικού ηθοποιού, ο διευθυντής φωτογραφίας Πήτερ Σούσιτζκυ και ο μοντέρ Ρόναλντ Σάντερς που όχι μόνο κατορθώνουν να δημιουργήσουν μια αψεγάδιαστη ψευδαίσθηση των διδύμων στην οθόνη μα και να μεταφέρουν τη σκοτεινιά της ψυχής και τον στρόβιλο αυτών των διαταραγμένων μυαλών σε κάθε καρέ. Ονειρικό (ή μάλλον εφιαλτικό), υπνωτιστικό και συναρπαστικό (ακόμη και στις στιγμές που το σενάριο μοιάζει να επαναλαμβάνεται ή να καταφεύγει σε συμπτώσεις), το φιλμ ποντάρει στον πόνο της απόρριψης, της ζήλειας και της απόλυτης αφοσίωσης που φθάνει στα όρια του εθισμού, ώστε να πλάσει έναν τρόμο εσωτερικό και ισχυρό, μέσα από το δράμα αυτών των δύο ανθρώπων που θα μπορύσαν να είναι και η τραυματική, διττή έκφραση ενός διαταραγένου μυαλού. Οι "Διχασμένοι" παραμένουν μια διαχρονική και στο είδος τους αξεπέραστη ταινία, από έναν σκηνοθέτη που ανέκαθεν ασχολείτο με την άβυσσο της ψυχής και το τέρας που όλοι κρύβουμε μέσα μας.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις σειρών και κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)