Il legame (2020)


Ελληνικός τίτλος: Τα δεσμά

Ταινία τρόμου του Netflix σε σκηνοθεσία Ντομένικο Εμμανουέλε ντε Φέουντις, με τους Ρικάρντο Σκαμάρτσιο, Μία Μαέστρο, Τζούλια Πατρινιάνι, Μαριέλα Λο Σάρντο.

Ο Φραντσέσκο ταξιδεύει προς το πατρικό του στη Νότια Ιταλία για να συστήσει για πρώτη φορά στη μητέρα του την αρραβωνιαστικιά του την Έμμα και τη μικρή της κόρη. Η υποδοχή είναι θερμή και καθώς πρέπει, αλλά δεν περνά πολύς καιρός προτού η Έμμα αντιληφθεί πως η μελλοντική πεθερά της έχει κάποιες ιδιαίτερες συνδιαλλαγές με τους ντόπιους, παράλληλα με μια παράξενη συμπεριφορά, κυρίως προς την κόρη της, στην οποία δίνει και ένα αλλόκοτο φυλακτό. Με τον Φραντσέσκο να της εξηγεί πως δεν είναι τίποτα περισσότερο από επαρχιώτικες προκαταλήψεις, η αγωνία της Έμμα κορυφώνεται όταν η μικρή παρουσιάζει ανεξήγητα σημάδια στο σώμα της, ύστερα από το τσίμπημα αράχνης -όπως τουλάχιστον της λένε.

Είναι λίγο χαμένη ευκαιρία τούτη εδώ η ταινία τρόμου από την Ιταλία, αφού ο τόπος όπου διαδραματίζεται και οι δοξασίες του -οι οποίες όπως αναφέρεται στους τίτλους έναρξης είναι αληθινές- θα μπορούσαν να δώσουν το έναυσμα για κάτι πιο ιδιαίτερο, με έθνικ στοιχεία που θα το διαφοροποιούσαν ουσιαστικά από τα αντίστοιχα τρόμου της σειράς. Ούτε το σενάριο όμως συνηγορεί προς αυτήν την κατεύθυνση ούτε η σκηνοθεσία που δράττονται αμφότερα της ευκαιρίας να αφηγηθούν υπό διαφορετικό πρίσμα μια ιστορία χιλιοειπωμένη, απλά ομιλούσα την ιταλικήν. Ναι, σίγουρα πρόκειται περί εξαιρετικής παραγωγής, με φωτογραφία, σκηνικά και κοστούμια στα οποία έχει γίνει εντυπωσιακή δουλειά, όπως εντυπωσιακά είναι και τα οπτικά εφφέ. Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν αποτελεί ξεχωριστή πρόταση που να πηγάζει από την ντόπια παράδοση ώστε να εμφανίσει κάτι νέο και διαφορετικά αλλόκοτο. Οπότε, τα πάντα καταφεύγουν σε μια άρτια εκτελεσμένη λύση της πεπατημένης, με αποτέλεσμα ακόμα ένα θρίλερ με στοιχειά, που απλά μιλά Ιταλικά. Σαφέστατα αποδεικνύει πως το ιταλικό σινεμά έχει τις γνώσεις και τα φόντα να γυρίσει κάτι που να είναι σαν από το Χόλυγουντ, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα της άσκησης. Παρά τις βασικές ενστάσεις μου, η ταινία έχει ορισμένες αρκούντως τρομακτικές σκηνές και μια ατμόσφαιρα διαρκώς απειλητική (με τη βοήθεια της φωτογραφίας, του ήχου), ενώ οι καλοί ηθοποιοί τής προσδίδουν ένα ειδικό βάρος, χωρίς πάλι να έχουν ικανούς ρόλους στα χέρια τους. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις σειρών και κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τα θρίλερ και το μυστήριο, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)