Winchester (2018)


Ελληνικός τίτλος: Winchester -Το σπίτι των φαντασμάτων

Ταινία τρόμου της Screen Australia σε σκηνοθεσία Μάικλ & Πήτερ Σπήριγκ, με τους Έλεν Μίρεν, Τζέησον Κλαρκ, Σάρα Σνουκ. 

Η Σάρα Γουίντσεστερ, κληρονόμος της οπλοβιομηχανίας Γουίντσεστερ, έχει πληγεί από τη θλίψη, ύστερα από τη διπλή απώλεια του άντρα της και της κόρης της. Πεπεισμένη πως την έχουν καταραστεί όλοι όσοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα όπλα που φέρουν το όνομά τους, η Σάρα αναζητά τη βοήθεια ενός μέντιουμ που την καθοδηγεί να χτίσει για συγκεκριμένο σκοπό μια δαιδαλώδη έπαυλη στην οποία και κατοικεί μαζί με την ανηψιά της και τον μικρό της γιο. Με το σπίτι να βρίσκεται διαρκώς υπό κατασκευή και με νέα δωμάτια να προστίθενται άναρχα διαρκώς, η κατοικία της μέσα στα χρόνια μεταμορφώνεται σε λαβύρινθο από δωμάτια και διαδρόμους, γεγονός που καθιστά σίγουρους τους μετόχους της Εταιρείας πως το μυαλό της έχει πλέον χαθεί. Έτσι, προσλαμβάνουν τον δρ. Έρικ Πράις να μείνει μαζί της και να βεβαιώσει την παράνοιά της ώστε να της πάρουν τον έλεγχο της Εταιρείας. Μόνο που τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. 

Με σημείο εκκίνησης την ύπαρξη της πραγματικής έπαυλης Γουίντσεστερ στο Σαν Χοζέ της Καλιφόρνια, διαβόητης ως αρχιτεκτονικό αξιοπερίεργο με την άναρχη δόμηση και την ανυπαρξία σχεδιασμού, η ιστορία της ταινίας πατά γερά στα πόδια της αρχικά, μπλέκοντας τον υπερφυσικό μύθο με τα ιστορικά γεγονότα. Δύο πολύ καλοί ηθοποιοί αναλαμβάνουν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά, προσδίδοντας περισσότερη αξιοπιστία στα τεκταινόμενα, αλλά τελικά είναι το σενάριο που δεν βοηθά κανέναν. Δαιδαλώδες και αγχωτικό όπως ακριβώς και αυτή η βίλα που κατασκευάζει ένα διαταραγμένο μυαλό, το φιλμ χάνει την ευκαιρία να κορυφώσει αξιοπρεπώς αυτό που χτίζει εξ αρχής, αφού από τη μέση σχεδόν και μετά εγκαταλείπει το μυστήριο υπέρ μιας αδικαιολόγητης, διαρκούς δράσης που περισότερο αποσυντονίζει παρά τρομάζει. Έτσι, για κάποιον λόγο, η ταινία μετατρέπεται σε μια εντυπωσιακή αλλά χωρίς ψυχή ατραξιόν τρόμου σε θεματικό πάρκο που ενδεχομένως να είναι πολύ συναρπαστική για όποιον συμμετέχει, αλλά όχι και για αυτόν που απλά την παρακολουθεί. Πολύς σαματάς χωρίς αποτέλεσμα.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις σειρών και κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τα θρίλερ και το μυστήριο, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)