Ringu (1998)


Ελληνικός τίτλος: The Ring

Τανία τρόμου σε σκηνοθεσία Χιντέο Νακάτα, με τους Νανάκο Ματσουσίμα, Χιρογιούκι Σανάντα.

Η Ρέικο Ασακάβα, δημοσιογράφος σε τηλεοπτικό δίκτυο, ερευνά τον ανεξήγητο μα αποτρόπαιο θάνατο της ανηψιάς της και μαθαίνει για τη βραδιά όπου εκείνη και κάποιοι φίλοι της παρακολούθησαν ένα παράξενο βίντεο. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των συμμαθητών της, αφού τελείωσε η κασέτα, χτύπησε το τηλέφωνο και μια φωνή είπε στη Γιούκο πως έχει επτά ημέρες ζωής. Οι έρευνες της Ρέικο την οδηγούν στο ξενοδοχείο όπου η ανηψιά της είχε διανυκτερεύσει με τους φίλους της και εντοπίζει τη διαβόητη βιντεοκασέτα. Μόνο που επιβεβαιώνονται οι χειρότερες ανησυχίες της, αφού μόλις παρακολουθεί το σύντομο μα χωρίς κανένα νόημα απόσπασμα, χτυπάει το τηλέφωνο στο δωμάτιό της και ο χρόνος αρχίζει να μετράει αντίστροφα. Τώρα, ζητά τη βοήθεια του πρώην συζύγου της για να λύσουν το μυστήριο και να σώζουν όχι μόνο τη δική τους ζωή μα και του γιου τους που το παρακολύθησε τυχαία.

Στα χρόνια προ ίντερνετ και χωρίς τη σημερινή εύκολη πρόσβαση στη διεθνή πραγματικότητα, οι φίλοι του σινεμά είχαν αρχίσει να ανακαλύπτουν μικρές ειδήσεις και σχόλια για μία γιαπωνέζικη ταινία τρόμου που είχε έρθει από το πουθενά και προκάλεσε τεράστια αίσθηση. Οι συζητήσεις για αυτό το καταραμένο βίντεο φούντωσαν ακόμα περισσότερο όταν η ταινία, μετά την τεράστια επιτυχία της στην Ιαπωνία παίχτηκε στους βρετανικούς κινημα;τογράφους, ταράζοντας τα νερά των ταινιών τρόμου και αφήνοντας με ανοιχτό το στόμα κοινό και κριτικούς. Με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση η ταινία έφθασε και στην Ελλάδα απ' ευθείας σε DVD κι ενώ ήδη είχε βγει στους κινηματογράφους η αμερικανική εκδοχή "Σήμα Κινδύνου". Εννοείται πως το σοκ που είχε προκαλέσει η ταινία ούτε αδικαιολόγητο ήταν ούτε προϊόν κάποιου έξυπνου υπόγειου μάρκετινγκ (όπως αυτό στο οποίο στηρίχθηκε η επιτυχία του "The Blair Witch Project"). To "Ring" είναι υποβλητικό, είναι ανατριχιαστικό και πρωτίστως έχει μία από τις πιο έξυνες ιδέες που είχαμε δει έως τότε σε αντίστοιχη ταινία. Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Κότζι Σουζούκι που είχε γίνει ήδη τηλεταινία το 1995, το φιλμ όχι μόνο παίρνει την ιδέα του βιβλίου αλλά τη μετατρέπει σε καλό, ανατριχιαστικό και τρομακτικό σινεμά, ποντάροντας στο άγνωστο, το μυστήριο και το μεταφυσικό. Την ίδια στιγμή, το τμήμα ενδυματολογίας και κομμώσεων παίρνει όλα τα εύσημα για τη φρικιαστική παρουσία της Σαντάκο που κάνει το κοινό να παγώνει, ενώ άνοιξε τον δρόμο για δεκάδες ασπροφορεμένες μαυρομαλλούσες αναμαλιασμένες δαιμόνισες στη μεγάλη οθόνη. Αν καταφέρνει κάτι εξαιρετικά ο Χιντέο Νακάτα είναι να μιλήσει για κάτι υπερφυσικό με απόλυτα φυσικό τρόπο και εντός ενός εξαιρετικά φυσικού πλαισίου, οπότε και ο τρόμος αποκτά οντότητα ύπαρξης. Βγαλμένη μέσα από τα σπλάχνα της γιαπωνέζικης κουλτούρας του φανταστικού, με ανθρώπους υπερφυσικών δυνατοτήτων και ηφαίστεια, η ταινία κατορθώνει να κάνει τον τρόμο της οικουμενικό και να μιλήσει στους θεατές κάθε γλώσσας και πολιτιστικού υπόβαθρου. Μοντάζ και φωτογραφία υψηλών επιδόσεων καθώς και μουσική που μοιάζει με άναρθρες κραυγές πληγωμένου ζώου μετατρέπουν την παρακολούθηση του "Ring" σε μια άβολη και ταυτόχρονα συναρπαστική εμπειρία που μένει για πάντα χαργμένη στο μυαλό.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις σειρών και κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τα θρίλερ και το μυστήριο, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.



 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)