The others (2001)


Ελληνικός τίτλος: Οι άλλοι

Ταινία τρόμου του Canal+ σε σκηνοθεσία Αλεχάντρο Αμενάμπαρ, με τους Νικόλ Κίντμαν, Φιονούλα Φλάναγκαν, Αλακίνα Μανν, Τζέημς Μπέντλεϋ, Κρίστοφερ Έκκλεστον. 

Λίγο μετά το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, η Γκρέης ζει μόνη στην έπαυλή της στην Υερσέη των Αγγλονορμανδικών Νήσων, μαζί με τα δύο της παιδιά, την Ανν και τον Νίκολας. Περιμένοντας καρτερικά την επιστροφή του συζύγου της από το μέτωπο (μολονότι μέσα της γνωρίζει πως έχει σκοτωθεί), η Γκρέης προσλαμβάνει τρεις υπηρέτες που θα τη βοηθούν, τόσο με τις δουλειές του σπιτιού και του κήπου όσο και με τα παιδιά, που πάσχουν από μια σπάνια ασθένεια που τα καθιστά εξαιρετικά ευαίσθητα στο φως του ήλιου. Αυτό που αναστατώνει την Γκρέης είναι όταν συνειδητοποιεί πως οι τρεις νέοι υπηρέτες δεν είχαν απαντήσει στην αγγελία της, αλλά εμφανίστηκαν από μόνοι τους στην πόρτα της. Η γκουβερνάντα τής εξηγεί πως επρόκειτο περί σύμπτωσης, καθώς άνεργοι από καιρό ήλπιζαν να βρουν δουλειά σε αυτό το σπίτι, γνωρίζοντας πως το εργατικό δυναμικό έχει πλέον εγκαταλείψει το νησί. Μπορεί η εξήγηση που της δίνουν να είναι ικανοποιητική, τίποτα όμως δεν μπορεί να την προειδοποιήσει για μια σειρά από παράξενα και τρομακτικά περιστατικά που αρχίζουν να συμβαίνουν μέσα στο σπίτι και μάλιστα με τα παιδιά της να μιλούν για κάποιον Βίκτωρ ο οποίος τα επισκέπτεται στο δωμάτιό τους.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για μία από τις καλύτερες ταινίες τρόμου που γυρίστηκαν ποτέ, καθώς συνδυάζει άριστα την τρομάρα, την ανατροπή και την gothic ατμόσφαιρα του βρετανικού σινεμά κι ας είναι εξολοκλήρου ισπανική παραγωγή. Ο Αλεχάντρο Αμενάμπαρ που μας είχε δώσει τα διαπιστευτήριά του στον τρόμο τέσσερα χρόνια νωρίτερα με το "Άνοιξε τα μάτια", αυτή τη φορά απλώνει τα φτερά του στο διεθνές στερέωμα, έχοντας στη διάθεσή του μία σταρ πολλών κυβικών αλλά και την οικονομική υποστήριξη της Dimension, της εταιρείας των αδελφών Γουάινστάιν που ήθελε να ειδικευθεί σε φιλμ τρόμου και φαντασίας. Με ένα σενάριο (το υπογράφει ο Αμενάμπαρ) που αποδομεί τις ταινίες στοιχειώματος αναποδογυρίζοντάς τις, οι "Άλλοι" αφηγούνται μια συναρπαστική ιστορία με ψυχή, ιστορικό πλαίσιο, χαρακτήρες και ουσία. Δεν είναι μόνο ο τρόμος που κάνει την ταινία αξέχαστη, είναι και ο βαθυς πόνος που πηγάζει από τις ψυχές των πρωταγωνιστών της, καθώς καλούνται να διαχειριστούν την απώλεια και τη μοναξιά. Συγκλονιστική η δουλειά που έχει γίνει στους ήχους που στοιχειώνουν την αίθουσα μεταφέροντας τον θεατή στο επίκεντρο της δράσης, μέσα στα αχανή δωμάτια της έπαυλης, αλλά και στην φωτογραφία, με τις εικόνες του Χαβιέ Αγκιρεσαρόμπε να μετατρέπουν την ισπανική εξοχή στα ομιχλώδη, ειδυλλιακά νησιά της Μάγχης βγαλμένα λες μέσα από πίνακα διαταραγμένου ζωγράφου. Το ίδιο αποτελεσματικά λειτουργεί και η μουσική που έχει γράψει ο ίδιος ο σκηνοθέτης και η οποία σε αρμονία με το μοντάζ (Νάτσο Ρουίζ Καπίγιας) λειτουργούν ως μετρονόμοι σε κάθε σκηνή. Ιδανική επιλογή η Νικόλ Κίντμαν στον ρόλο της μητέρας, η οποία και κρατά την ταινία εξ ολοκλήρου στους ώμους της.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις σειρών και κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τα θρίλερ και το μυστήριο, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)