Les week-ends maléfiques du Comte Zaroff (1976)


Ερωτικό θρίλερ σε σκηνοθεσία Μισέλ Λεμουάν, ο οποίος πρωταγωνιστεί, μαζί με τους Χάουαρντ Βέρνον, Ζοέλ Κερ.

Τελευταίος απόγονος μιας γενιάς εκμαυλισμένων και διεστραμμένων αριστοκρατών, ο κόμης Μπόρις Ζάροφ χαίρει μιας αξιοπρεπούς και αξιοσέβαστης ζωής στο Παρίσι, με την επιχείρησή του να ακμάζει και να του προσφέρει πλούτο και πολυτέλειες. Κάθε Σαββατοκύριακο όμως επιφυλάσσει στον εαυτό του στιγμές χαλάρωσης στον πύργο που βρίσκεται στα περίχωρα της πόλης, όπου και απολαμβάνει της φροντίδας του πιστού του ακολούθου, Καρλ, ο οποίος εκτός των άλλων ικανοποιεί και την άσβεστη ανάγκη του αφέντη του για όμορφη γυναικεία συντροφιά. Κάθε εβδομάδα τον περιμένει στον πύργο του και μια άλλη γυναίκα, η οποία όμως πέφτει θύμα των διεστραμμένων, σαδιστικών του ορέξεων. Στο μεταξύ, τον πύργο στοιχειώνει το φάντασμα της Ανν ντε Μπουαρεβώ, ερωμένης τού επίσης διεστραμμένου και αδίστακτου πατέρα του, που τώρα παρακολουθεί τον γιο να διαπράττει τα ίδια αποτρόπαια εγκλήματα.

Προφανώς και μιλάμε για soft porno, τυπικό των χρόνων του '70, που όμως συσκευάζει τον (αθώο για τα σημερινά μάτια) ερωτισμό του σε ένα πλαίσιο τρόμου και μυστηρίου. Και πάλι βέβαια, τον ερωτισμό εξυπηρετούν οι δολοφονίες που διαπράττει ο Κόμης, καθώς είναι ένας αδιαμφισβήτητος σαδιστής που λαμβάνει ηδονή προκαλώντας θανάσιμο πόνο στα θυματά του. Δεν μπορείς πάντως να αγνοήσεις μια στοιχειώδη ατμόσφαιρα μυστηρίου και απειλής, καθώς το θλιμμένο φάντασμα της Ανν πλανάται στους διαδρόμους και τα αχανή δωμάτια του πύργου αυτού, ενώ δεν λείπουν και κάποιες gore σκηνές. Λαμπερή, ιλουστρασιόν φωτογραφία, εντυπωσιακά σκηνικά, ηδονοβλεπτική κινηματογράφηση και ένα προσχηματικό σενάριο με διαλόγους στον πληθυντικό, πνιγμένους σε ποιητική διάθεση και τσιτάτα, είναι ο καμβάς μιας ταινίας που γυρίστηκε για να προκαλέσει και που φυσικά απαγορεύθηκε από τη λογοκρισία της εποχής στη Γαλλία που τη χαρακτήρισε Αυστηρώς Ακατάλληλη, εξορίζοντάς την κατ' ουσίαν σε κινηματογράφους ταινιών σεξ. Η ταινία πάντως βρήκε το κοινό της στο εξωτερικό, ενώ στην πατρίδα της θεωρείται πλέον cult, εξ ου και η ψηφιακή της αποκατάσταση σε Ultra HD που πλάκα-πλάκα αποδίδει τα μέγιστα τη λαμπερή φωτογραφία της. Ο Μισέλ Λεμουάν που σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στον ρόλο του Κόμη, είχε μια πλούσια ααλλά ασήμαντη καριέρα ως ηθοποιός επί σειρά ετών, πρωτίστως στην Ιταλία όπου έκανε και την πρώτη του μεγάλη επιτυχία στο "Σιδηρούν Προσωπείον" του 1961. Ως σκηνοθέτης και με πολλά διαφορετικά ψευδώνυμα (πρωτίστως ως Μισέλ Μπλαν) πέρασε από το soft στο σκληρό πορνό με μεγάλη επιτυχία -κυρίως για την κομψή αισθητική του- μέχρι τα τέλη των 80's.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε το γαλλόφωνο σινεμά, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ. Για περισσότερα θρίλερ και ταινίες μυστηρίου, κλικ εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)