Halloween (1978)



Ελληνικός τίτλος: Η νύχτα με τις μάσκες

Θρίλερ της Compass σε σκηνοθεσία Τζων Κάρπεντερ, με τους Ντόναλντ Πλέζανς, Τζέημι Λη Κέρτις, Τόνυ Μόραν.

15 Halloween μετά τη στυγερή δολοφονία τη αδελφής του, όταν εκείνος ήταν 6 ετών, ο Μάικλ Μέγιερς δραπετεύει από το ψυχατρικό ίδρυμα και επιστρέφει στην πόλη του όπου αναβιώνει εκείνη τη νύχτα. Ο μοναδικός που γνωρίζει τη φρίκη που περιμένει τους ανυποψίαστους κατοίκους του Χάντονφηλντ είναι ο ψυχίατρος που τον παρακολουθούσε επί σειρά ετών και ο οποίος προσπαθεί μάταια να πείσει τον Σερίφη για το μέγεθος του κινδύνου.

Ίσως ποτέ άλλοτε μια τόσο μικρή και απλή στη σύλληψη και στην εκτέλεσή της ταινία να μην είχε γίνει τόσο διάσημη και να μην είχε στοιχειώσει τους εφιάλτες μας από τότε που την πρωτοείδαμε. Τρελός δολοφόνος δραπετεύει από το ίδρυμα και επιστρέφει στην πόλη του όπου σκοτώνει σιωπηλός μπέιμπι σίτερ και τα αγόρια τους τη νύχτα του Halloween. Δηλαδή, πόσο πιο απλό; Κι όμως τόσο δυνατό. Διότι έχει μια απαράμιλλη δύναμη "Η νύχτα με τις μάσκες" μέσα στην απλότητά της, κι αυτό είναι που την κάνει να ξεχωρίζει και τη μετατρέπει σε καλό σινεμά. Η σιωπηλή, επιβλητική παρουσία του Μάικλ, ο ήχος της ανάσας του, η απουσία υστερικών κραυγών, η ιεροτελεστική απλότητα των δολοφονιών του και φυσικά αυτή η εμβληματική συγχορδία από νότες απογειώνουν την ταινία και δίνουν υπόσταση στον πρωταγωνιστή της, τον οποίο είσαι έτοιμος να αποδεχτείς ως υπαρκτό πρόσωπο. Ο Κάρπεντερ κρατά τη διάρκεια στα πλάνα του αποφεύγοντας τα ιλλιγιώδη κοψίματα στο μοντάζ, διατηρεί σε φυσικά σκοτεινά επίπεδα τον φωτισμό στη φωτογραφία, χρησιμοποιεί απόλυτα αληθοφανείς, καθημερινούς χαρακτήρες στους ρόλους και αφήνει τον τρόμο ως μίασμα μιας παραδοσιακά οικογενειακής γιορτής, την οποία απολαμβάνουν πρωτίστως τα παιδιά. Αν της λείπει κάτι της ταινίας είναι η κορύφωση στο φινάλε, το οποίο έρχεται κάπως απότομα και χωρίς κάτι το μεγαλειώδες. Ίσως όμως αυτό το ξαφνικό τέλος (λέμε τώρα) να είναι και αυτό που εντείνει τον τρόμο όσων προηγήθηκαν και την ανησυχία για όσα ενδέχεται να ακολουθήσουν.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις σειρών και κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)