Όταν το μίσος κυβερνά (1959) (Α/Μ)


Δραματικό ψυχολογικό θρίλερ της Άρμα Φιλμ, σε σκηνοθεσία Ηλία Παρασκευά, με τους Αλίκη Ζαβερδινού, Ανδρέα Μπάρκουλη, Βύρωνα Πάλλη, Νίτσα Τσαγανέα, Μαργαρίτα Αθανασίου, Ρούλα Χρυσοπούλου.

Όταν ο Ντίνος Μαρής, γόνος πλούσιας οικογένειας επιχειρηματιών, γνωρίζει τυχαία στο Παρίσι τη νεαρή Άννα και την ερωτεύεται, τίποτα δεν μπορούσε να τον προϊδεάσει για την τραγωδία που θα ακολουθούσε. Επιστρέφοντας παντρεμένοι από τη Γαλλία στην Ελλάδα, θα αντιμετωπίσουν και οι δύο την εχθρότητα της μητέρας του και της αδελφής του που δεν βλέπουν ούτε στιγμή με καλό μάτι τον γάμο του Ντίνου με αυτήν την ταπεινής καταγωγής κοπέλα που απέχει μίλια από τον κύκλο τους. Γνωρίζοντας την αγάπη που της τρέφει ο γιος της, η μητέρα του αφήνει διαρκώς υπονοούμενα για την Άννα, την ίδια στιγμή που διάφοροι καλοθελητές αποκαλύπτουν μυστικά από το παρελθόν της, ακριβώς τη στιγμή μάλιστα που εκείνη ανακοινώνει πως περιμένει το παιδί του Ντίνου.

Οφείλω να αναγνωρίσω στην ταινία την προσπάθειά της να πλεύσει στα αχαρτογράφητα νερά του ψυχολογικού θρίλερ, ενός είδους με το οποίο το ελληνικό σινεμά σπάνια είχε καταπιαστεί. Το όποιο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει η αρχική ιδέα, καταστρέφεται από ένα αφελές σενάριο και τους διαλόγους που είναι κομμένοι και ραμμένοι για λαϊκό μελό β' κατηγορίας, επαναλαμβάνοντας τετριμμένες και ψεύτικες στο άκουσμα φράσεις περί κοινωνικού κύκλου, αριστοκρατικής τάξεως και καταγωγής ακατάλληλης για τα μεγάλα σαλόνια. Η ανατροπή στα μισά της ταινίας αποτελεί μεν ευχάριστη έκπληξη, όμως η αφέλεια συνεχίζεται και στο δεύτερο μισό, σε συνδυασμό με μια αχρείαστη αφήγηση που εξηγεί όσα η κάμερα δεν μπορεί να δείξει αλλά και μια μεγάλη φτώχεια στην παραγωγή που προδίδει τα πάντα, με τα περιβόητα "αριστοκρατικά" σαλόνια της οικογένειας Μαρή να μοιάζουν με εργατικό διαμέρισμα σε φτωχογειτονιά. Προς τιμήν της πάντως, η ταινία δεν φιλοξενεί ούτε μισό λαϊκό τραγούδι. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)