Quiz (2020)


Δραματική μίνι σειρά των Sony/ITV/AMC, σε σκηνοθεσία Στήβεν Φρήαρς, με τους Μάθιου Μακφάντυεν, Σιάν Κλίφορντ, Μάικλ Σην, Μαρκ Μπόναρ, Χέλεν ΜακΚρόρυ, Μάικλ Τζίμπσον.

Η ιστορία του Τσαρλς Ίνγκραμ, τέως Ταγματάρχη του βρετανικού στρατού, ο οποίος κατηγορήθηκε πως "έκλεψε" στο τηλεπαιχνίδι "Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος;" και κατόρθωσε να αποσπάσει το μεγαλύτερο έπαθλο, αυτό του £1 εκατ.

Βρετανικό φλέγμα, μεστό σενάριο, άρτιες ερμηνείες και ένα υψηλό επίπεδο παραγωγής και καλλιτεχνικής διεύθυνσης καθιστούν καθηλωτική αυτή την τρίωρη σειρά που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Πρόκειται για το μεγάλο σκάνδαλο που συγκλόνισε τη Βρετανία το 2001, έτσι όπως καταγράφηκε στο βιβλίο των Μπομπ Γούφιντεν και Τζέημς Πλάσκετ "Bad Show: The Quiz, The Cough, The Millionaire Major" (Κακή παράσταση: Το Κουίζ, ο Βήχας και ο Εκατομμυριούχος Ταγματάρχης), το οποίο με τη σειρά του ενέπνευσε το θεατρικό έργο "Quiz" του Τζέημς Γκράχαμ που υπογράφει και το σενάριο της σειράς. Αν κάτι έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το θέμα της απάτης (γκουχ, γκουχ) αυτής καθ' εαυτής, είναι η ιστορία πίσω από τη γέννηση ενός από τα δημοφιλέστερα τηλεπαιχνίδια στον κόσμο, κάτι που θα ενθουσιάσει όσους αγαπούν την τηλεόραση και τα παρασκήνιά της. Η αναπαράσταση της εποχής είναι απίστευτη, ενώ αυτό που σε καθηλώνει είναι οι σεκάνς μέσα στο στούντιο κατά τα γυρίσματα της εκπομπής που από τη μια σε κρατούν στην τσίτα με την αγωνία τους και από την άλλη σε κάνουν να θαυμάζεις την προσοχή που έχει δοθεί στις ερμηνείες, τα σκηνικά και στον ήχο. Η μεταμόρφωση του Μάικλ Σην στον Κρις Τάραντ, πρώτο οικοδεσπότη του "Εκατομμυριούχου" στη βρετανική τηλεόραση ξεπερνά κάθε φαντασία, όπως και ο τρόπος που ο ίδιος χρησιμοποιεί τα προσθετικά και το μακιγιάζ για να βυθιστεί ακόμη περισσότερο στον ρόλο. Καθόλου άδικα, είχε προταθεί για BAFTA Β' Ανδρικού. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Συγκεντρωμένα τα κείμενα για τις τηλεοπτικές παραγωγές θα τα βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)