Adoration (2019)


Δραματική ταινία σε σκηνοθεσία Φαμπρίς ντυ Βελζ, με τους Τομά Τζοριά, Φαντίν Χαρτουέν, Μπενουά Πελβούρντ, Αναέλ Σνεκ.

Ο 12χρονος Πωλ ζει σε μια απομονωμένη περιοχή μαζί με τη μητέρα του, η οποία εργάζεται στο ψυχιατρικό νοσοκομείο που βρίσκεται εκεί κοντά. Συνηθισμένος στη μοναχική ζωή, ο Πωλ περνά τις ώρες του στην ύπαιθρο, παρατηρώντας τη φύση και μιλώντας με τα πουλιά, ενώ κάποιες φορές βοηθά τη μητέρα του στην κλινική. Κάποια μέρα γνωρίζει την Γκλόρια, μια νέα ασθενή, κοντά στην ηλικία του, που καθημερινά ξεφεύγει από την επιτήρηση των νοσοκόμων. Ο Πωλ γοητεύεται από την ομορφιά της αλλά και από το ελεύθερο πνεύμα της και θέλει να βρίσκεται διαρκώς κοντά της, παρά την έντονη επισήμανση της διευθύντριας της κλινικής σχετικά με την επικίνδυνη ψυχική κατάσταση της κοπέλας.

"Μικρή" ταινία από το σινεμά του Βελγίου που μας έχει συνηθίσει σε αυτήν τη γοητευτική και αλλόκοτη σκοτεινιά της θεματολογίας του που πολλές φορές παντρεύεται με μια ονειρική διάθεση ουτοπικής αισιοδοξίας. Στην περίπτωσή μας, παρακολουθούμε αυτό το σαν σε παραμύθι ταξίδι στο άγνωστο μέσα από τα αθώα μάτια του Πωλ που ξαφνικά μεταμορφώνεται σε ιππότη-σωτήρα, προστατεύοντας την αγαπημένη του, με πείσμα και αποφασιστικότητα. Το ξύπνημα του έρωτα, η εξαναγκαστική ενηλικίωση και εν τέλει η λατρεία (όπως είναι και ο τίτλος της ταινίας) που τρέφει για την κοπέλα αυτή, καθοδηγούν τις πράξεις του πέραν πάσης λογικής. Road movie με πρωταγωνιστές αυτά τα δύο παιδιά (είναι εξαιρετικός ο πιτσιρικάς Τομά Τζοριά που υποδύεται τον Πωλ), παρέα με την ερημιά και τη γαλήνη του τοπίου, όπως αποτυπώνεται από τη φωτογραφία του Μανυέλ Ντεκός αλλά και από την ιδιαίτερη φροντίδα που έχει δοθεί στον ήχο. Αγνό μα κατά κάποιον τρόπο βίαια σπαρακτικό μέχρι το τέλος.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε το γαλλόφωνο σινεμά, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώΓια περισσότερες δραματικές ταινίες, κλικ εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)