Je serai seule après minuit (1931) (A/M)


Μουσική κωμωδία της Les Films Osso, σε σκηνοθεσία Ζακ ντε Μπαρονσελί, με τους Μιρέιγ Περέ, Πιερ Μπερτέν, Βανά Γιαμί, Ροζέ Μπλουμ.

Μια νεαρή Παριζιάνα, απελπισμένη από τα ψέματα και την απιστία, πετάει τον άντρα της από το σπίτι και ορκίζεται εκδίκηση. Έτσι, ανακοινώνει στον Μισέλ, τον καλύτερό της φίλο και γείτονά της, πως είναι αποφασισμένη να βρει εραστή και μάλιστα εκείνο το βράδυ, ώστε ο άντρας της να τη βρει στην αγκαλιά του όταν επιστρέψει. Ο Μισέλ που είναι χρόνια ερωτευμένος μαζί της, θεωρεί πως ήρθε επιτέλους η στιγμή του, όμως η Μονίκ έχει άλλο σχέδιο: αφού αγοράζει έναν σκασμό μπαλόνια από έναν πλανόδιο πωλητή, τα αφήνει να πετάξουν στον παριζιάνικο ουρανό, όλα τους κουβαλώντας ένα μήνυμα γραμμένο στην προσωπική της κάρτα: "θα είμαι μόνη μετά τα μεσάνυχτα". 

Αυτός είναι και ο τίτλος της ταινίας, που αποτελεί μία από τις πιο αναπάντεχες και ευχάριστες εκπλήξεις της ζωής μου. Άγνωστη σχετικά, χωρίς να έχει περάσει ποτέ θαρρώ από τις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, είναι ένα αλλόκοτο συνονθύλευμα μουσικής, κωμωδίας και μπαλαφάρας, ασύντακτο θεωρητικά μα απίστευτα ολοκληρωμένο και πρωτόγνωρο στην ουσία του. Το σενάριο υπογράφουν ο Ανρί-Ζωρζ Κλουζό και ο Πιερ-Ζιλ Βεμπέρ, οι οποίοι και διασκεύασαν το μυθιστόρημα του Αλμπέρ-Ζαν (ψευδώνυμο του Μαρί-Ζοζέφ-Αλμπέρ-Φρανσουά Ζαν) σε σουρεαλιστικό μιούζικαλ υπό την επήρεια LSD. Αρκεί να σας πως ότι τα μπαλόνια καταλήγουν στα χέρια ενός ευφάνταστου τσίρκου παραληπτών, οι οποίοι και κατακλύζουν το σπίτι της απατημένης συζύγου, που σκοπεύει να τους περάσει από οντισιόν προτού αποφασίσει ποιον θα δεχτεί για εραστή της. Εξαιρετική φάτσα η καμαριέρα που ανοίγει την πόρτα της πολυτελούς κατοικίας, απίστευτο το κάστινγκ των υποψήφιων μνηστήρων που ο καθένας αποτελεί και έναν μοναδικό χαρακτήρα ή εκπρόσωπο της εργατικής και κοινωνικής τάξης. Ό,τι πιο ψυχαγωγικό μπορείτε να απολαύσετε από το 1931 και να μοιάζει γυρισμένο σήμερα. Η (δημιουργική) τρέλα, άλλωστε, δεν έχει ηλικία. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε το γαλλόφωνο σινεμά, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώΓια περισσότερες κωμωδίες, κλικ εδώ.
 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)