The Fatal Hour (1940) (A/M)


Αστυνομική περιπέτεια της Monogram, σε σκηνοθεσία Γουίλλιαμ Νάι, με τους Μπόρις Καρλόφ, Γκραντ Γουίδερς, Μάρτζορι Ρέυνολντς, Τσαρλς Τρόουμπριτζ, Φρανκ Πούλια, Τζέησον Ρόμπαρντς (o Πρεσβύτερος). 

Το άψυχο σώμα του αστυνομικού Νταν Γκρέηντυ ανασύρεται από τον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, με εμφανή τη σημάδια της εκτέλεσης εν ψυχρώ. Συγκλονισμένος από την απώλεια του συναδέλφου και φίλου του, ο Αστυνόμος Μπιλ Στρητ, με τη βοήθεια του ιδιωτικού ντετέκτιβ Δρ. Γουόνγκ και της δημοσιογράφου Μπόμπι Λόγκαν αναζητά τον δολοφόνο. 

Ο κινεζοαμερικανός ντετέκτιβ Τζέημς Λη Γουόνγκ, γνωστός πιο πολύ ως Δρ. Γουόνγκ, δημιούργημα της φαντασίας του συγγραφέα Χιου Γουάιλυ, υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής στο κοινό της εποχής. Απόδειξη αυτού αποτελούν τα είκοσι περίπου διηγήματα που φιλοξενούσαν τα περιοδικά το διάστημα 1934-1940, μια σειρά από κόμικ, αλλά και οι έξι κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστούσε (οι πέντε εξ αυτών με τον Μπόρις Καρλώφ στον ομώνυμο ρόλο), όλες τους γυρισμένες εντός της τριετίας 1938-1940. Τούτη εδώ είναι η τέταρτη κατά σειρά κινηματογραφική του περιπέτεια, η οποία παρά τα χρονάκια της έχει ενδιαφέρον και φροντίδα στην παραγωγή. Εξαπλουστευμένη η κινηματογράφηση και με ερμηνείες βεβαρημένες από τις συμβάσεις της εποχής μεν, το μόλις 70 λεπτών φιλμ δεν στερείται βασικών αρετών και μίας ευρύτερης σοβαρότητας, παρά το σαφέστατα περιορισμένο του budget. Για την ιστορία, να αναφέρω πως στην έκτη και τελευταία ταινία της σειράς (Phantom of Chinatown) τον ρόλο του Δρ. Γουόνγκ ανέλαβε ο κινεζοαμερικανός ηθοποιός Κέυ Λιουκ, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος Ασιάτης που σε πρωταγωνιστικό ρόλο του ομιλούντος κινηματογράφου. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις περιπέτειες και τη δράση, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)