Mario Puzo's The Godfather, Coda: The Death of Michael Corleone (1990) (2020)


Ελληνικός τίτλος: Ο Νονός του Μάριο Πούζο, Επίλογος -Ο θάνατος του Μάικλ Κορλεόνε

Δραματική περιπέτεια της Paramount, σε σκηνοθεσία Φράνσις Φορντ Κόπολα, με τους Αλ Πατσίνο, Νταϊάν Κήτον, Άντυ Γκαρσία, Τάλια Σάιρ, Σοφία Κόπολα, Ελάι Γουάλας, Τζο Μαντένια, Φρανκ Ντ'Αμπρόζιο, Χέλμουτ Μπέργκερ.

Με τα χρόνια του '80 προ των πυλών, ο 60χρονος πλέον Μάικλ Κορλεόνε, αδιαμφισβήτητος πατριάρχης της φαμίλιας και σεβάσμιο μέλος της ιταλικής "επιχειρηματικής" κοινότητας, αντιλαμβάνεται ότι οι καιροί αλλάζουν και πως οι παλιές μέθοδοι πρέπει να δώσουν τη θέση τους σε νέες. Υπό αυτό το πρίσμα και πάντοτε με την εξασφάλιση της οικογένειάς του να κυριαρχεί στα σχέδιά του, ο Μάικλ αποφασίζει να "νομιμοποιήσει" τις επιχειρήσεις του και να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που του παρουσιάζονται από πολιτικές διασυνδέσεις. Την ίδια στιγμή, προστίθεται ένα νέο μέλος στην οικογένεια, ο νεαρός, φιλόδοξος και εκρηκτικός Βίνσεντ Μαντσίνι, νόθος γιος του Σόννυ Κορλεόνε, στον οποίο ο Μάικλ βλέπει τις δυνατότητες ενός ηγέτη. Όμως, ακόμα και στις "νόμιμες" μπίζνες, τα πράγματα δεν είναι ούτε πιο ξεκάθαρα ούτε λιγότερο επικίνδυνα, καθώς ένα οικονομικό σκάνδαλο στο Βατικανό απειλεί όχι μόνο να τινάξει τα πάντα στον αέρα αλλά και τη ζωή του ίδιου του Μάικλ.

Γυρισμένο 26 χρόνια μετά τη δεύτερη ταινία, το τρίτο μέρος του έπους του Μάριο Πούζο και του Φράνσις Φορντ Κόπολα δίχασε (αδικαιολόγητα κατ' εμέ) κοινό και κριτικούς, με κάποιους να το θεωρούν αχρείαστο και κάποιους άλλους να το χαρακτηρίζουν ως τον πιο αδύναμο κρίκο της τριλογίας. Σίγουρα, δεν πρόκειται για μια ταινία εφάμιλλη των προηγούμενων δύο, από την άλλη όμως όμως δεν έχουμε να κάνουμε με διαγωνισμό, αλλά με την ολοκλήρωση μιας ιστορίας και ενός κύκλου, και σε αυτό το επίπεδο ο "Νονός 3" τα καταφέρνει μια χαρά. Επικαιροποιημένος θεματικά, με εξέχουσα μορφή τον Αλ Πατσίνο σε μια ακόμα συγκλονιστική απεικόνιση του Μάικλ Κορλεόνε, αλλά και τη δυαδικότητα "πατρός & υιού" των προηγούμενων δύο φιλμ να εξυπηρετείται τα μέγιστα αυτή τη φορά από τη σχέση του πάτερ-φαμίλια με τον νεαρό Βίνσεντ, ο "Νονός 3" είναι σίγουρα μια ταινία που συγκλονίζει σε πολλά σημεία ενώ κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την υποδειγματική της κορύφωση στη σεκάνς της όπερας, λίγο πριν το φινάλε. Είναι δυο-τρία πράγματα που χαλάνε τη μανέστρα, όπως η άνευ λόγου πολυπλοκότητα του σεναρίου ως προς τα πρόσωπα και τις καταστάσεις στο Βατικανό ή όπως η ερμηνεία της Σοφίας Κόπολα που ουδέποτε μπορεί να "συναναστραφεί" ερμηνευτικά με τον μεγάλο της έρωτα, τον Βίνσεντ του Άντυ Γκαρσία (μα τι ορμή έχει αυτός ο άνθρωπος). Ως αποτέλεσμα, το ισχυρό για την εξέλιξη τη ταινίας love story των δύο πρωταγωνιστών δεν αποκτά ποτέ του τη δυναμική που θα έπρεπε, ενώ ο τόσο σημαντικός χαρακτήρας της κόρης του Μάικλ δεν κατορθώνει να αναδειχθεί σε πραγματικό πρωταγωνιστή. 

Τι τα θες, τι τα γυρεύεις όμως, η ταινία κόντρα στις επί μέρους αδυναμίες της είναι μεγάλο σινεμά και μάλιστα η επιτομή του τρόπου με τον οποίο οφείλεις να "επισκεφθείς" ξανά μια ταινία 20 χρόνια αργότερα. Τα πολιτικά σχόλια για τις ΗΠΑ αλλά και για θρησκευτικο-οικονομικό σύστημα της Ευρώπης συντελούν στον ρεαλισμό της αφήγησης και μεταφέρουν τη Μαφία στη νέα της εποχή (αυτήν την οποία προφανώς ζούμε μέχρι και σήμερα), ενώ ο τρόπος με τον οποίο κλείνουν οριστικά προσωπικές και οικογενειακές υποθέσεις του παρελθόντος είναι βαθιά συγκινητικός. Προσθέστε στο μεγαλείο της ταινίας και τη νέα προσέγγιση στην εμβληματική μουσική του Νίνο Ρότα από τον Κάρμινε Κόπολα, τη φωτογραφία του Γκόρντον Γουίλις που επαναλαμβάνει εικαστικά μοτίβα από τις δύο προηγούμενες ταινίες, φωτισμένα όμως υπό το πρίσμα των '80s, αλλά και το συναρπαστικό μοντάζ και έχετε τον επίλογο που εν τέλει αρμόζει στο κινηματογραφικό έπος που άλλαξε το γκανγκστερικό σινεμά για πάντα. 

Η εκδοχή που παρακολούθησα πρόσφατα στο Cosmote Cinema είναι αυτή του 2020 με το νέο μοντάζ του Κόπολα, στην οποία ο δημιουργός της ταινίας άλλαξε την έναρξη και το φινάλε καθώς επίσης και τη ροή ορισμένων σκηνών, όχι όμως το πνεύμα και το ύφος του αρχικού φιλμ. 

Ο "Νονός 3" του 1990 είχε συνολικά 7 υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις περιπέτειες και τη δράση, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.



 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)