Fahim (2019)


Ελληνικός τίτλος: Ρουά Ματ

Βιογραφική δραματική κομεντί της Wild Bunch, σε σκηνοθεσία Πιερ-Φρανσουά Μαρτέν-Λαβάλ, με τους Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Ασάντ Αχμέντ, Ιζαμπέλ Ναντύ, Μιζαμούρ Ραχαμάν.

Ο 8χρονος Φαχίμ είναι ένας χαρισματικός σκακιστής από το Μπαγκλαντές που όμως αναγκάζεται να εγκαταλείψει την πατρίδα του μαζί με τον πατέρα του και να έρθουν πρόσφυγες στη Γαλλία. Μολονότι δικαιούνται ασύλου, οι διαδικασίες καθυστερούν από τη γραφειοκρατία με αποτέλεσμα τα όποια χρήματα είχαν μαζί τους να τελειώσουν και να καταλήξουν άστεγοι στο Παρίσι. Η μοίρα όμως τα φέρνει έτσι και ο Φαχίμ συναντά τον Συλβαίν Σαρπαντιέ, έναν βετεράνο γάλλο σκακιστή, που κάτω από το σκληρό του παρουσιαστικό κρύβει έναν άνθρωπο γεμάτο ευαισθησίες, έτοιμο να κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει στο μικρό αυτό αγόρι όλα όσα του αξίζουν να αποκτήσει.

Η αληθινή ιστορία του Φαχίμ Μοχαμάντ, ενός μεγάλου σκακιστή και μάστερ από το 2017, ξετυλίγεται στη μεγάλη οθόνη σε μια ταινία γλυκύτατη αν και εντελώς αναμενόμενη. Εμποτισμένο στο προσφυγικό δράμα που ταλανίζει την Ευρώπη εδώ και χρόνια, αλλά ενταγμένο στο κλασικό πλαίσιο μαθητή-αυστηρού καθηγητή, το "Ρουά Ματ" αφηγείται την ιστορία του με μέτρο, χιούμορ και συγκίνηση, έχοντας για μεγάλο του ατού το δίδυμο Ζεράρ Ντεπαρντιέ- Ασάντ Αχμέντ που γεμίζουν την οθόνη κάθε φορά που συνυπάρχουν. Την ίδια στιγμή, το σενάριο (που βασίζεται στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Φαχίμ Μοχαμάντ "Un roi clandestin") δεν παραλείπει την κριτική στο φιλόδοξο αλλά και προβληματικό γαλλικό σύστημα ένταξης προσφύγων, παρουσιάζοντας την κατάσταση όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικά, αλλά την ίδια στιγμή με κάμποσες δόσεις αισιοδοξίας. Άκρως ενδιαφέρουσα και γυρισμένη με ένταση η σεκάνς του φινάλε. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε το γαλλόφωνο σινεμά, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώΓια περισσότερες κομεντί, κλικ  εδώ
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)