L'événement (2021)


Ελληνικός τίτλος: Το γεγονός

Δραματική ταινία της Wild Bunch σε σκηνοθεσία Ωντρέ Ντιγουάν, με τους Αναμαρία Βαρτολομέι, Κέησυ Μοτέ Κλάιν, Λουάνα Μπαραμί, Πίο Μαρμάι, Σαντρίν Μποναίρ, Αννά Μουγκλαλίς.

Βρισκόμαστε στο 1963, όπου συναντάμε την Άννα, πολλά υποσχόμενη φοιτήτρια λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Ανγκουλέμ, να αντιμετωπίζει ξαφνικά ένα γεγονός που μπορεί να της τινάξει τη ζωή στον αέρα: μια απρόσμενη εγκυμοσύνη. Σε μια εποχή που οι αμβλώσεις ήταν παράνομες, η Άννα πρέπει να βρει μόνη της τη λύση στο πρόβλημά της, υπό την απειλή νομικών κυρώσεων, όχι μόνο για την ίδια αλλά και για όσους απλά γνώριζαν τις προθέσεις της να τερματίσει την κύηση. 

Είναι αυτό που λέμε "ταινία πρωταγωνίστριας", καθώς σενάριο και σκηνοθεσία εστιάζουν επάνω στο όμορφο, εκφραστικό και ερμηνευτικής ορμής πρόσωπο της Αναμαρία Βαρτολομέι, η οποία και κρατάει όλη την ταινία επάνω της, καθώς ουσιαστικοί Β' ρόλοι δεν υπάρχουν. Αυτή η απουσία συνοδευτικών χαρακτήρων πιστοποιεί άλλωστε και τη μοναξιά της ηρωίδας μας έναντι αυτού του απρόσμενου γεγονότος, καθώς απλά "συνομιλεί" με τον περίγυρό της, χωρίς όμως να μπορεί να εξηγήσει τι ακριβώς τής συμβαίνει. Η εσωτερική αγωνία, ο τρόμος για το τι μέλλει γενέσθαι και αυτός ο "τοίχος" που ορθώνεται μπροστά της και που ξαφνικά τής κρύβει το ακαδημαϊκό μέλλον που ονειρευόταν, είναι οι βασικοί σεναριακοί άξονες που καθοδηγούν την Άννα στην αναζήτηση μιας λύσης επικίνδυνης μεν αλλά και τραγικά αναγκαίας. Το ενδιαφέρον μέσα σε αυτό το μοναχικό κινηματογραφικό ταξίδι των 95 σχεδόν λεπτών, είναι πως έχουν επιστρατευθεί πολύ καλοί ηθοποιοί για να ενσαρκώσουν τους "συνομιλητές" της, όπως ο Πίο Μαρμάι στον ρόλο του καθηγητή της, η Σαντρίν Μπονέρ που υποδύεται τη μητέρα της και η Άννα Μουγκλαλίς στον ρόλο της "πρακτικιάς" που εκτελεί παράνομες αμβλώσεις. Με τον τρόπο αυτόν και κόντρα στην ουσιαστική ανυπαρξία Β' ρόλων, οι στιγμές αυτές αποκτούν ειδικό βάρος, χάρη στο ερμηνευτικό κύρος που προσδίδουν οι ηθοποιοί αυτοί στις σύντομες αλλά καταλυτικές εμφανίσεις τους. 

Τα πάντα όμως περιστρέφονται γύρω από την Άννα, με τη σκηνοθέτιδα να επιλέγει ένα αυστηρό, τετράγωνο κάδρο που περικλείει τα πολλές φορές ασφυκτικά κοντινά (διεύθυνση φωτογραφίας: Λωράν Τανγκύ), γεμίζοντας την οθόνη με το πρόσωπο της πρωταγωνίστριας και την οδύνη που το συνταράσσει. Μολονότι απουσιάζουν από το φιλμ κάθε είδους "καλολογικά" στοιχεία, δεν μπορείς να μην εντοπίσεις την υψηλή του αισθητική σε χρώματα, σκιές και καδραρίσματα, η οποία προσδίδει μια υπόγεια ποιητικότητα μέσα σε αυτό το ωμό, ρεαλιστικό δράμα. Σκληρή ταινία, ειδικά όσο οδεύει προς το αμείλικτο φινάλε, στρατευμένη μεν, αλλά με ξεκάθαρες προθέσεις, το "Γεγονός" διαπραγματεύεται την αέναη πάλη της γυναίκας για ουσιαστική αυτονομία, θέτοντας καίρια ερωτήματα στον θεατή, τον οποίο αφυπνίζει με τον σκληρό ρεαλισμό του. Θα έλεγε κανείς πως μια ταινία με αυτό το θέμα δεν θα είχε θέση στον αιώνα που ζούμε, δεδομένου ότι στη θεωρία τα ζητήματα αυτά έχουν λυθεί, έως ότου όμως έρχονται οι νομοθετικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και ξάφνου αναρωτιέσαι...

Το σενάριο βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Αννί Ερνώ, σε μυθιστόρημα της οποίας βασίστηκε και η ταινία "Το πάθος". 

4 υποψηφιότητες για Σεζάρ (η Αναμαρία Βαρτολομέι κέρδισε το βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενης Ηθοποιού), Υποψηφιότητα για BAFTA Σκηνοθεσίας, Βραβείο FIPRΕSCI και Χρυσός Λέοντας στη Βενετία.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε το γαλλόφωνο σινεμά, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώΓια περισσότερες δραματικές ταινίες, κλικ εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)