On a Clear Day You Can See Forever (1970)


Ελληνικός τίτλος: Η διπλή ζωή της Νταίζη Γκέιμπλ

Μιούζικαλ φαντασίας της Paramount σε σκηνοθεσία Βιντσέντε Μινέλλι, με τους Μπάρμπρα Στράιζαντ, Υβ Μοντάν, Τζακ Νίκολσον, Λάρρυ Μπλάυντεν, Μπομπ Νιούχαρτ.

Η Νταίζυ Γκαμπλ, μια πολυλογού, υπερδραστήρια και παράξενη γυναίκα που ξέρει πάντα πότε θα χτυπήσει το τηλέφωνο και που με την κουβέντα της κάνει τα φυτά να μεγαλώνουν μέσα σε μια μέρα, θέλει οπωσδήποτε να κόψει το κάπνισμα ώστε να είναι αρεστή στα μελλοντικά αφεντικά του αρραβωνιαστικού της. Έτσι, βρίσκεται στο μάθημα του καθηγητή της Ψυχιατρικής Μαρκ Σαμπό, πιστεύοντας ότι έχει να της δώσει τις κατάλληλες συμβουλές. Εκεί, όμως, πέφτει επάνω σε πειράματα ύπνωσης όπου αποδεικνύεται ότι μπορεί να την επηρεάσει πολύ εύκολα. Οπότε, αποφασίζουν από κοινού ότι η υπνοθεραπεία μπορεί να τη βοηθήσει να κόψει το τσιγάρο το συντομότερο δυνατόν. Μόνο που κατά διάρκεια της συνεδρίας, η Νταίζη γυρίζει πολύ-πολύ-πολύ πίσω στον χρόνο, όταν ζούσε στην Αγγλία σαν Λαίδη Μελίντα Γουίνιφρεντ Γουέιν Τέντρις, γεγονός που σοκάρει τον καθηγητή, ο οποίος παρά τους αρχικούς δισταγμούς του είναι πλέον πεπεισμένος πως στέκει έναντι ενός αδιαμφισβήτητου περιστατικού μετενσάρκωσης.

Κινηματογραφική διασκευή του ομότιτλου θεατρικού μιούζικαλ που είχε κάνει πρεμιέρα στο Μπρόντγουέυ πέντε χρόνια νωρίτερα, αποσπώντας μάλιστα τρεις υποψηφιότητες για Τόνυ, χωρίς όμως να κερδίσει ιδιαίτερα ούτε το κοινό ούτε τους κριτικούς. Για κάποιον λόγο πάντως η Paramount θεώρησε εξαιρετική ιδέα να το μεταφέρει στο σινεμά, ενδεχομένως πιστεύοντας πως θα αποτελούσε το ιδανικό όχημα για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ. Και όντως, μέσα σε όλη αυτήν την αμηχανία της ταινίας και την άνιση αφήγηση πρόζας και τραγουδιών (ενδεχομένως λόγω και της μίας ολόκληρης ώρας που κόπηκε στο μοντάζ, αφού η Paramount που αρχικά την ήθελε τρίωρη, μετά το μετάνιωσε) είναι η Μπάρμπρα Στρέιζαντ που δίνει πνοή στο τόσο άλλα-αντί-άλλων σενάριο, όχι μόνο με τη φωνή της μα πάνω από όλα με το χαρισματικό μπρίο και το νάζι της που πάντοτε την αναδείκνυαν στις κωμωδίες. Θεότρελη η ιστορία και υπερβολικά φορτωμένη, τελικά περνάει στο κοινό μόνο ως παραμύθι, ενώ τα μουσικά νούμερα, παρ' ότι λουσάτα και εντυπωσιακά δεν στηρίζονται το ίδιο και από τα τραγούδια που όλα μοιάζουν μεταξύ τους, με εξαίρεση το "On a Clear Day" και το "Love with All the Trimmings" που όχι μόνο ξεχωρίζουν αλλά είναι και από αυτά που σου μένουν στο μυαλό. Ολίγον άχαρος ο Υβ Μοντάν, δυσκολεύεται ερμηνευτικά μέσα στη γαλλο-αγγλική προφορά του (ειδικά στα τραγούδια, σε αντίθεση από τις στιγμές που τραγουδάει στα Γαλλικά), ενώ σκέτη απόλαυση είναι ο Τζακ Νίκολσον, στον ρόλο του τέως θετού αδελφού της Νταίζη. Είναι αστείο, είναι εν γένει ευχάριστο και επιφυλάσσει ένα απρόσμενο, συγκινητικό φινάλε.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις μουσικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)