Sink the Bismarck! (1960) (Α/Μ)



Ελληνικός τίτλος: Βυθίσατε το Βίσμαρκ!

Πολεμική περιπέτεια της Fox σε σκηνοθεσία Λιούις Γκίλμπερτ, με τους Κέννεθ Μουρ, Νταν Γουίντερ, Λώρενς Νέισμιθ, Τζέφρυ Κην, Κάρελ Στέπανεκ, Καρλ Μένερ. 

Με την Αγγλία να πολεμά ολομόναχη στην Ευρώπη, καθώς οι υπόλοιπες χώρες έχουν ήδη υποκύψει στον Άξονα, οι Γερμανοί βγάζουν στη θάλασσα το τελευταίο υπερ-όπλο τους, το αβύθιστο θωρηκτό Βίσμαρκ. Πλέον, είναι θέμα τιμής για τον βρετανικό στόλο να νικήσει το απόρθητο θαλάσσιο οχυρό και να αποδείξει στον υπόλοιπο κόσμο πως στέκει ακόμα ακλόνητη.

Μυθοπλαστική αφήγηση των ιστορικών γεγονότων που σημάδεψαν τις θαλάσσιες συγκρούσεις κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το "Βυθίσατε το Βίσμαρκ!' αποτελεί μια ευχάριστη παραλλαγή στην κλασικότροπη αφήγηση των συμμαχικών κατορθωμάτων στο σινεμά. Κινηματογραφημένη κλειστοφοβικά ως θρίλερ δωματίου, η ταινία επικεντρώνει με ενδιαφέρον τη δράση της στην αίθουσα πολεμικών επιχειρήσεων του Λονδίνου, υπό τη διοίκηση του Υποπλοιάρχου Τζόναθαν Σέπαρντ, ενός άνδρα ψυχρού φαινομενικά που βάζει το καθήκον και την πατρίδα επάνω και από τους δικούς του ανθρώπους. Έτσι, το φιλμ κατορθώνει να εξελιχθεί σε ένα παιχνίδι "Ναυμαχίας", με τις προβλέψεις επί χάρτου στην αίθουσα επιχειρήσεων να αντικατοπτρίζονται και στην ανοιχτή θάλασσα, ενόσω το σενάριο του Έντμουντ Χ. Νορθ λειτουργεί και ως προσωπογραφία των βασικών "παικτών" χωρίς όμως να φλυαρεί ασκόπως και να παραμελεί το θέμα του. Εξίσου φροντισμένες ταυτόχρονα είναι καιοι  σκηνές μάχης στη θάλασσα, επιμελώς καταμερισμένες μέσα στην ιστορία, να εικονογραφούν αυτά που οι επιτελείς διατάσσουν. Η σινεμασκόπ αλλά ασπρόμαυρη φωτογραφία αποδίδει κατά το δυνατόν τις θανάσιμες θαλασσομαχίες, αν και μάλλον με περιορισμένα τεχνικά μέσα ως προς τα οπτικά εφφέ. Παρ' όλα αυτά, ο επιμελής συνδυασμός πλάνων αρχείου του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού σε συνδυασμό με τα σκάφη- μινιατούρες αλλά και λήψεις αληθινών πλοίων του βρετανικού στόλου, συντελούν στη ρεαλιστική αναπαράσταση των γεγονότων που παραμένουν εντυπωσιακές ακόμη και σήμερα μα και συγκινητικά αυθεντικές.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)