The Last Vermeer (2019)


Ιστορικό δράμα των Sony/Stage 6, σε σκηνοθεσία Νταν Φρήντκιν, με τους Γκάυ Πηρς, Κλάες Μπανγκ, Βίκι Κριπς, Ρόλαντ Μόλερ, Ολίβια Γκραντ, Ώγκουστ Ντιλ.

Λίγο μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στη  Ολλανδία, ο αξιωματικός Τζόζεφ Πίλερ, με εντολή της προσωρινής κυβέρνησης της χώρας, εντοπίζει και καταγράφει έργα τέχνης που κλάπηκαν από τους Ναζί. Κατά τη διάρκεια των ερευνών του, φτάνει μπροστά του ένας πίνακας του Βερμέερ, ο οποίος φαίνεται να πουλήθηκε στον ίδιο τον Γκαίμπελς, από έναν άσημο ζωγράφο, τον Χαν βαν Μέεγκερεν. Θεωρώντας τον συνεργάτη των Ναζί, ο Πίλερ τον συλλαμβάνει, με προδεδικασμένη την εκτέλεσή του, όμως όσα αποκαλυφθούν θα αλλάξουν άρδην τη γνώμη του και θα φέρουν στο φως γεγονότα που συντάραξαν τον κόσμο της Τέχνης.

Η αληθινή ιστορία του διαβόητου αλλά ξεχασμένου πια ζωγράφου Χαν βαν Μέεγκερεν, που αποδείχτηκε ως ένας από τους κορυφαίους πλαστογράφους του κόσμου, μεταφέρεται στην οθόνη με στιβαρότητα αλλά και με μετρημένη δόση χιούμορ, σε μια ταινία σοβαρών προθέσεων και υψηλής αισθητικής. Οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές, μέσα από καλοκαθοδηγημένες ερμηνείες, προσφέρουν τη σύγκρουση που ξεδιπλώνει την ιστορία, εν μέσω μιας παραγωγής που σέβεται το χρονικό και γεωγραφικό περιβάλλον της δράσης της. Είναι από αυτές τις αμερικανικές ταινίες με το "βρετανικό" φλέγμα που κατορθώνουν -ανεξαρτήτως θέματος- να κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον, το οποίο στην περίπτωσή μας εντείνεται και από την ιστορία που σε πολύ λίγους φαντάζομαι θα είναι γνωστή. Πολύ καλός ο Γκάυ Πηρς στον ρόλο του ολλανδού ζωγράφου, αγνώριστος εμφανισιακά και ερμηνευτικά, περιπαίζει διαρκώς τον αποφασιστικό και μετρημένο εκφραστικά Κλάες Μπανγκ, του οποίου το παράστημα γεμίζει την οθόνη και κρατά άρρηκτη τη συνοχή της αφήγησης.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις δραματικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)