Den enfaldige mördaren (1982)


Ελληνικός τίτλος: Ο απλοϊκός δολοφόνος 

Ψυχολογικό δράμα της Svensk Filmindustri, σε σκηνοθεσία Χανς Άλφρεντσον, με τους Στέλαν Σκάρσγκάαρντ, Μαρία Γιόχανσον, Χανς Άλφρεντσον, Περ Μύρμπεργκ.

Βρισκόμαστε στα χρόνια του '30, όταν ο Σβεν ένας νεαρός με απλοϊκό μυαλό, χάνει τη μητέρα του. Τη φροντίδα του αναλαμβάνει ο Χόγκλουντ, ένας πλούσιος βιομήχανος και μέλος του Σουηδικού Ναζιστικού Κόμματος, που τον βάζει να δουλέψει αμισθί στη φάρμα του, εξασφαλίζοντάς του απλά ένα πιάτο φαΐ και ύπνο στον στάβλο με τις αγελάδες. Έχοντας γεννηθεί με λαγόχειλο που επηρεάζει την ομιλία του, ο Σβεν φαντάζει σαν ηλίθιος στα μάτια όλων που τον μεταχειρίζονται και ανάλογα. Καλοσυνάτος και με πίστη στον Θεό αντιμετωπίζει τη ζωή του με παρρησία (και οράματα), έως ότου γνωρίζει την Άννα, μια κοπέλα σε αναπηρική πολυθρόνα, την οποία και ερωτεύεται, πρωτίστως επειδή του συμπεριφέρεται χωρίς να κρίνει συμπεριφορά και ομιλία. Απηυδισμένος από τη συμπεριφορά όλων στη φάρμα του Χόγκλουντ, ο Σβεν μετακομίζει στην οικογένεια της Άννα, γεγονός που δεν αρέσει καθόλου στον πρώην "ευεργέτη" του.

Σκανδιναβική αλλοκοτιά και μια άκρως ενδιαφέρουσα ταινία που μεταφράζει τη δραματική ζωή του πρωταγωνιστή της σε παιδικό παραμύθι για ενήλικες, την ίδια στιγμή που αφήνεται στη σκοτεινιά των γεγονότων. Ρεαλιστικός και ποιητικός μαζί, αυτός ο "Απλοϊκός δολοφόνος" αφήνεται να βαδίσει σε δημιουργικά αλλά και συναρπαστικά μονοπάτια χάρη σε αυτήν την ξεχωριστή ματιά του σκηνοθέτη του που μοιάζει να ταυτίζεται με τη ματιά του ίδιου του Σβεν για τον κόσμο και τους ανθρώπους. Τρυφερό όσο και αδυσώπητα σκληρό, το φιλμ έχει να επιδείξει μεταξύ άλλων μια εξαιρετική φωτογραφία (Ρολφ Λίντστρομ & Γιόργκεν Πέρσον) που μεταμορφώνει σε όνειρο όλα όσα αγκαλιάζει ο φακός, παρέα με τη σκηνογραφία και τα κοστούμια που μοιράζονται αυτή τη ρεαλιστική αλλοκοτιά της ιστορίας. Ασημένια Άρκτος Ανδρικής Ερμηνείας στο Βερολίνο για τον νεαρό και αγνώριστο Στέλαν Σκάρσγκάαρντ σε έναν από τους πρώτους μεγάλους του ρόλους στο σινεμά. Για την ιστορία, το βραβείο το μοιράσθηκε με τον Μισέλ Πικολί στο "Une étrange affaire".

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις δραματικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)