WandaVision (2021)


Κόμικ μίνι σειρά φαντασίας της Marvel, δημιουργία του Ζακ Σαίφερ, σε σκηνοθεσία Ματ Σάκμαν, με τους Ελίζαμπεθ Όλσεν, Πωλ Μπέτανυ, Κάθρυν Χαν, Τεγιόνα Πάρις, Τζος Στάμπεργκ, Ράντωλ Παρκ, Ήβαν Πήτερς.

Βρισκόμαστε τρεις εβδομάδες μετά το σημείο όπου τελείωσε η ταινία "Εκδικητές -Η Τελευταία Πράξη" και συναντάμε τη Γουάντα Μάξιμωφ και το Όραμα να απολαμβάνουν την οικογενειακή τους ζωή στο ειδυλλιακό προάστιο του Γουέστβιου. Προσεκτικοί ώστε να μην αποκαλύψουν την μυστική υπερηρωική τους ταυτότητα, περνούν ανέμελα τις ημέρες τους με τους φίλους και τους γείτονές τους, που όμως μοιάζουν να έχουν βγει από ασπρόμαυρη τηλεοπτική κωμωδία των χρόνων του '50. Όσο ο καιρός περνά, ο χρόνος κυλά πολύ γρηγορότερα από το αναμενόμενο, με τις δεκαετίες να εναλλάσσονται διαρκώς και την οικογένειά τους να μεγαλώνει μέσα σε μόλις ένα εικοσιτετράωρο. Την ίδια στιγμή, σε ένα μέρος έξω από το Γουέστβιου, πράκτορες της S.W.O.R.D., αναζητώντας τα αίτια που προκάλεσαν τον ενεργειακό θόλο που καλύπτει την πόλη του Γουέστβιου, λαμβάνουν ένα τηλεοπτικό σήμα που μεταδίδει το sitcom με πρωταγωνιστές τη Γουάντα και το Όραμα.

Εντυπωσιακή, αλλόκοτη, αναμφισβήτητα πρωτότυπη και διόλου αναμενόμενη, η πρώτη τηλεοπτική σειρά της Marvel για την πλατφόρμα Disney+ είναι και η πρώτη που συστήνει το κινηματογραφικό της σύμπαν στη μικρή οθόνη. Αν μη τι άλλο, το "WandaVision", πέραν του ευφυούς του τίτλου, έχει να επιδείξει ένα εξίσου ευφυές σενάριο και μια εξαιρετική κινηματογράφηση, ειδικά στα πρώτα επεισόδια που το κάθε ένα από αυτά εκπροσωπεί και μια διαφορετική δεκαετία της τηλεοπτικής οικογενειακής κωμωδίας, που λειτουργεί και ως φόρος τιμής στο αγαπημένο είδος του sitcom. Είναι όντως να θαυμάζεις τη διεύθυνση φωτογραφίας και τη σκηνογραφία του κάθε επεισοδίου, αλλά και τις ερμηνείες που ακολουθούν αντίστοιχα τις ερμηνευτικές επιταγές της κάθε χρονικής περιόδου. Από την άλλη πλευρά, όταν τα πράγματα ξεκαθαρίζουν, η σειρά αποκτά το μεγαλείο της επικής δράσης μιας κινηματογραφικής ταινίας της Marvel, χωρίς κανέναν περιορισμό σε εφφέ και ευρύτερο εντυπωσιασμό. Κατά μία έννοια, όπως η υπόθεση θολώνει τα όρια του χρόνου, έτσι και η ίδια η Marvel θολώνει τα όρια μεταξύ ταινίας και σήριαλ, αφού το τελικό αποτέλεσμα μπορεί μεν να σέβεται απολύτως τις αφηγηματικές συμβάσεις της τηλεόρασης, δεν παύει όμως να είναι γυρισμένο με προδιαγραφές σινεμά. Εγκαινιάζοντας τη Φάση 4 του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel, το "WandaVision" είναι αυτό που οδηγεί και σε όσα συμβαίνουν στο "Doctor Strange in the Multiverse of Madness". 

Η σειρά είχε συνολικά 23 υποψηφιότητες στα Emmy, όπου κέρδισε τα βραβεία Πρωτότυπης Μουσικής & Στίχων για το τραγούδι "Agatha All Along", Κουστουμιών για σειρά Φαντασίας/Επιστημονικής Φαντασίας και Σκηνογραφίας Ημίωρης Σειράς.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Συγκεντρωμένα τα κείμενα για τις τηλεοπτικές παραγωγές θα τα βρείτε εδώ. Σειρές και ταινίες από κόμικς θα βρείτε εδώ.


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)