Affairs of Cappy Ricks (1937) (A/M)


Κωμωδία της Republic σε σκηνοθεσία Ραλφ Στάουμπ, με τους Γουώλτερ Μπρένναν, Μαίρυ Μπράιαν, Λάυλ Τάλμποτ, Φρανκ Σηλντς, Φρανκ Μέλτον, Φύλις Μπάρρυ.

Ο καλοσυνάτος μα και αυστηρός Κάππυ Ρικς επιστρέφει σπίτι του μετά από ένα μεγάλο ταξίδι στη θάλασσα και τα βρίσκει όλα άνω-κάτω. Ο γιος του είναι στα χωρίσματα με τη γυναίκα του, η κόρη του παράτησε τον αρραβωνιαστικό της με σκοπό να παντρευτεί τον γιο ενός μεγαλοεπιχειρηματία, ο οποίος με τη σειρά του έχει βάλει σκοπό να πάρει τον έλεγχο της δικής του εταιρείας με τις ευλογίες της γυναίκας του που ξαφνικά έχει μεγαλοπιαστεί. Αποφασισμένος να βάλει ένα τέλος σε όλα αυτά και να ξαναπάρει τα ηνία του σπιτικού και της δουλειάς του στα χέρια του, ο Κάππυ τούς ανακοινώνει πως θα φύγουν για μια οικογενειακή κρουαζιέρα ώστε να έρθουν και πάλι όλοι πιο κοντά, χωρίς όμως να γνωρίζουν τα πραγματικά του σχέδια.

Συμπαθής κωμωδία με διάρκεια μόλις μιας ώρας (προφανώς για να χωράει στο πρόγραμμα διπλών προβολών των κινηματογράφων της εποχής), με πρωταγωνιστή τον ήδη βραβευμένο με Όσκαρ Β' Ανδρικού Γουώλτερ Μπρένναν, για την ταινία "Come and Get it" έναν χρόνο νωρίτερα. Με δύο ακόμα Όσκαρ Β' Ανδρικού που θα ακολουθούσαν για το "Κεντάκυ" το 1938 και το "Ο λέων της Δύσης" το 1940, ο Μπρένναν περνά στην ιστορία ως ο μοναδικός ηθοποιός που κατέκτησε τρία χρυσά αγαλματάκια Β' ρόλου. Αυτός είναι άλλωστε που κρατά τα ηνία της ταινίας με μια ερμηνεία χαριτωμένη αν και μετρημένη μέσα στην υπερβολή της υπόθεσης του έργου, και με ένα μπρίο από το οποίο όμως δεν λείπει το συναίσθημα. Παρά την ηλικία της και το αρκούντως πατριαρχικό πρότυπο που προωθεί, η ταινία έχει ενδιαφέρον (ιστορικό αναμφισβήτητα) και ένα χιούμορ που διανύει τα χρόνια.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις κωμωδίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)