Mat (1926) (Α/Μ) (βωβό)


Ελληνικός τίτλος: Η μάνα

Δραματική ταινία σε σκηνοθεσία Βσέβολοντ Πουντόβκιν, με τους Βέρα Μπαρανόφσκαγια, Νικολάι Μπατάλοφ, Αλεξάντρ Κιστιάκοφ, Ιβάν Κοβάλ-Σαμπόρσκυ.

Μια οικογένεια διαλύεται συθέμελα με αφορμή την απεργία των εργατών της τοπικής βιομηχανίας που θέτει αντίπαλους πατέρα και γιο. Μέσα στην αφέλειά της, η μητέρα υποδεικνύει στις διωκτικές αρχές την κρυψώνα στο σπίτι τους, όπου ο γιος της φυλούσε τα επαναστατικά φυλλάδια και τα όπλα των συντρόφων του, πιστεύοντας τις διαβεβαιώσεις του επικεφαλής Αξιωματικού πως δεν θα τον έβλαπτε εάν ομολογούσε.

Τοποθετημένο στην προ-επαναστατική Ρωσία του 1905, η "Μάνα" αποτελεί την πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος του Μαξίμ Γκόρκι, καθώς και την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη της, Βσέβολοντ Πουντόβκιν. Εξαιρετικό δείγμα του πρώιμου σοβιετικού κινηματογράφου, η "Μάνα" ξεχωρίζει για την εικόνα της και το περίτεχνο μοντάζ που συνδυάζει εικονοκλαστικής ομορφιάς κάδρα με δραματικές ενθέσεις και fades που αναδεικνύουν την εξέλιξη της ιστορίας και προάγουν τη δράση. Η διεύθυνση φωτογραφίας του Ανατόλι Γκολόβνυα παίζει με τις σκιές, εναλλάσσεται μεταξύ σπαρακτικών κοντινών και επικών γενικών, ενώ προσφέρει εικόνες αμίμητης ομορφιάς, με τη φιγούρα της μάνας να αποτυπώνεται σχεδόν βιβλικά, σαν εικόνα βυζαντινή. Με ελάχιστους μεσότιτλους για τους απολύτως απαραίτητους διαλόγους, ο Πουντόβκιν αφηγείται την ιστορία μέσα από το μοντάζ, εκμεταλλευόμενος στο απόλυτο την απουσία ήχου και όχι προσπαθώντας να την καλύψει ως ελάττωμα. Μία και μόνο πόζα, ένα φευγαλέο κάδρο στα μάτια, ένα γενικό και αμέσως ο χαρακτήρας ξεπηδάει ολοζώντανος από την οθόνη, κουβαλώντας μαζί του το παρελθόν και τις προθέσεις του, κάτι που σήμερα ορισμένοι δεν καταφέρνουν ούτε με όλους τους διαλόγους του κόσμου στη διάθεσή τους. Παρ' ότι στρατευμένο στο μεγαλείο της επανάστασης, το φιλμ δεν χάνει ποτέ την ουσία του, ενόσω μάλιστα, όσο οδεύει προς το φινάλε, γίνεται συναρπαστικά επικό και μαζί τραγικά ποιητικό. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις δραματικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)