The Children Act (2017)


Ελληνικός τίτλος: Νόμος περί τέκνων

Δραματική ταινία των Filmnation/BBC σε σκηνοθεσία Ρίτσαρντ Έυρ, με τους Έμμα Τόμσον, Στάνλεϋ Τούτσι, Νίκι Άμουκα-Μπερντ, Φεν Γουάιτχεντ, Μπεν Τσάπλιν, Άντονυ Καλφ.

Η Φιόνα Μέυ, δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, έχει διακριθεί για την αέναη σοφία αλλά και την ευσπλαχνία που οδηγούν εδώ και χρόνια τις αποφάσεις της. Η ουσιαστική σπουδή με την οποία μελετά κάθε υπόθεση ξεχωριστά την αναγκάζουν να ζει στον κόσμο των φακέλων της και των μαρτυριών, παραβλέποντας την προσωπική της καθημερινότητα και κατά συνέπεια τον γάμο της με τον καθηγητή Τζακ Φέυ. Η κατάσταση μεταξύ τους επιδεινώνεται, όταν η Φιόνα αναλαμβάνει την εξαιρετικά επείγουσα μα και γεμάτη προκλήσεις υπόθεση του νεαρού Άνταμ Χένρυ, ο οποίος πάσχει από λευχαιμία. Μολονότι το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται επιμένει στη μετάγγιση αίματος, τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του αρνούνται, καθώς είναι Μάρτυρες του Ιεχωβά και πιστεύουν ακράδαντα ότι η μετάγγιση αντιτίθεται στις βιβλικές διδαχές.

Πολύ ενδιαφέρον και επικίνδυνο το θέμα με το οποίο καταπιάνεται αυτή η συνολικά φροντισμένη ταινία, το σενάριο της οποίας βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Ίαν ΜακΓιούαν που υπογράφει και την κινηματογραφική διασκευή. Με ένα στιβαρό καστ πρωταγωνιστών και με το ειδικό βάρος της βρετανικής σφραγίδας στην παραγωγή, ο "Νόμος περί Τέκνων" εξετάζει, παρατηρεί και σχολιάζει χωρίς να διχάζει, ενώ ακολουθεί με τρόπο ενδιαφέροντα και ορθά κινηματογραφικό τις οδούς της σκέψης της δικαστού και τους προβληματισμούς που αντιμετωπίζει έναντι θρησκείας, οικογένειας και δικαιώματος στη ζωή. Δυστυχώς κατ' εμέ (και ευτυχώς για κάποιους άλλους ενδεχομένως που πλήττουν με τα δικαστικά δράματα), το μεγάλο ηθικό δίλημμα της ηρωίδας μας ξεπερνιέται αρκετά γρήγορα για να δώσει τη θέση του σε έναν απαγορευμένο έρωτα που ομολογουμένως κάνει τα πράγματα αρκούντως πιο πικάντικα, όμως ξεστρατίζει το φιλμ από την κεντρική του ιδέα. Έτσι, από ένα σημείο και μετά, έχεις την αίσθηση πως παρακολουθείς δύο έργα σε ένα ή σαν να βλέπεις την πρώτη ταινία και μαζί το sequel σε ενιαία συσκευασία. Μολαταύτα, το κύρος της Έμμα Τόμσον, η παρουσία του Στάνλεϋ Τούτσι και η συνολική ίντριγκα της υπόθεσης είναι ικανά να κρατήσουν το ενδιαφέρον αμείωτο.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις δραματικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)