Pinocchio (1940)



Ελληνικός τίτλος: Πινόκιο

Παραμύθι κινουμένων σχεδίων των Disney/RKO σε σκηνοθεσία Μπεν Σάρπστην, με τις φωνές των Ντίκι Τζόουνς, Κρίστιαν Ραμπ, Κλιφ Έντουαρντς.

Ένας ηλικιωμένος ιταλός ξυλουργός, ο Γκεπέτο, μάστορας της τέχνης του και αγνός στην ψυχή, φτιάχνει μια μαριονέτα με μορφή μικρού αγοριού που τη βαφτίζει Πινόκιο, την ώρα που εύχεται να είχε κι εκείνος ένα δικό του γιο. Την προσευχή του την ακούει μια νεράιδα που δίνει ζωή στην ξύλινη μαριονέτα, στην οποία υπόσχεται πως εάν δείξει καλοσύνη και ειλικρίνεια, τότε θα μεταμορφωθεί σε αληθινό αγόρι. Όμως, ο Πινόκιο είναι και άμυαλος και διψασμένος να γνωρίσει τον κόσμο, οπότε μπλέκει άθελά του σε έναν σωρό από περιπέτειες, βάζοντας και τον ίδιο τον πατέρα του σε κίνδυνο.

Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney, τρία χρόνια αργότερα από τον θρίαμβο της Χιονάτης, μεταφέρει με καθοριστικό τρόπο στην οθόνη το παιδικό μυθιστόρημα του Κάρλο Κολλόντι, οικειοποιώντας το μια και για πάντα. Αριστοτεχνικής αφήγησης, υψηλής αισθητικής και ιδιοφυές σινεμά υψηλού επιπέδου, ο Πινόκιο προτείνει ένα διαφορετικό εικαστικό στυλ από τη Χιονάτη, επιμένοντας και πάλι σε μουσικά μέρη, χωρίς όμως αυτά να τον καθορίζουν ως μιούζικαλ. Η κατανομή των ρόλων, η σκιαγράφηση των χαρακτήρων και οι σκηνές αφηγηματικού και σχεδιαστικού μεγαλείου παραμένουν σύγχρονες όσο ποτέ, κόντρα στις δυνατότητες των σημερινών υπολογιστών, ενώ η παραμυθένια διάσταση του σκίτσου κάνει την ταινία βιβλίο που ζωντανεύει με τρόπο μαγικό μπροστά στα μάτια μας. 

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ο "Πινόκιο" απέτυχε στα ταμεία στην πρώτη του προβολή, καθώς ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος του στέρησε τα εισιτήρια εκτός των ΗΠΑ, οπότε έπρεπε να περιμένει την επανέκδοση του 1945 για να δοξαστεί και οικονομικά, εκτός από καλλιτεχνικά. Στην τελετή των Όσκαρ του 1941, απέσπασε δύο χρυσά αγαλματάκια, για τη μουσική και για το τραγούδι "When You Wish Upon a Star". 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο κειμένων του Cinemano για τις ταινίες κινουμένων σχεδίων θα το βρείτε εδώ.


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)